Binnenland

Studenten willen meer selectie in hoger onderwijs

Studenten en instellingen in het hoger onderwijs vinden dat universiteiten en hogescholen meer mogelijkheden moeten krijgen om zelf toekomstige studenten te selecteren.

Redactie politiek
19 February 2003 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:08

Dat staat in het eindrapport van de Commissie Decentrale Toelating, dat woensdagmorgen in Amsterdam is gepresenteerd. De commissie, die onder leiding stond van oud-minister Sorgdrager, was ingesteld om de decentrale toelating in het hoger onderwijs te evalueren. Studenten vinden selectie positief, omdat ze dan zelf meer invloed uit kunnen oefenen op hun toekomst. Ze vinden dat beter dan selectie door middel van loting.

Sinds 1999 mogen instellingen bij wijze van experiment maximaal de helft van het aantal beschikbare plaatsen voor populaire opleidingen verdelen door middel van hun eigen selectie. Dat gebeurt door middel van gesprekken, het schrijven van essays of het volgen van werkcolleges en dergelijke. Degenen die een 8 of hoger halen in het voortgezet onderwijs moeten wel direct worden toegelaten.

De commissie-Sorgdrager vindt dat de eigen selectie door het hoger onderwijs tot nu toe geen succes is geweest. In totaal deden slechts 21 opleidingen mee. Maar de trend is duidelijk gericht op het geven van extra bevoegdheden aan instellingen om zelf studenten te selecteren. Sorgdrager vindt dat de politiek dit verder moet stimuleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer