Weg vrij voor studie aan Britse universiteit
Oxford, Cambridge of toch naar Londen? Studeren aan een Britse universiteit is voor veel jongeren een utopie. Maar voor Aristotelis, Sander, Nelleke en Iris is de weg vrij voor een opleiding aan de andere kant van de Noordzee.
De scholieren uit 5 en 6 vwo van christelijke scholengemeenschap De Goudse Waarden in Gouda deden dit jaar met succes het Anglia-examen. Omdat Aristotelis Bobas, Sander Has, Nelleke van Heijs en Iris van der Vlugt het masterniveau haalden, hebben ze de unieke kans gekregen om aan een Britse universiteit te gaan studeren.Zo’n vier jaar geleden hoorden ze van de optie om het Engelse examen te doen, vertelt Sander. Dat zagen ze wel zitten. „We hebben wat met Engels, we vinden het een geweldige taal.” Vooral dat het examen de scholieren toegang gaf tot de universiteit, klonk goed.
De afgelopen jaren waren de leerlingen dagelijks met Engels bezig. Echt leren voor de examens was niet mogelijk. Het gaat niet om woordjes stampen en regeltjes leren, legt Iris uit. Dat is alleen het geval bij een standaardexamen Engels.
In mei maakten de vier het examen. Schrijven en lezen vond Iris nog wel gaan. Maar het lastigst bleken de luisteroefeningen. En dan vooral degene met spreekwoorden. „Die ken je alleen als je de taal veel gehoord en gesproken hebt. En dat is alleen zo als je de taal vrijwel elke dag spreekt. Daarom moest ik soms gokken.”
De examens zien er anders uit dan de normale variant. Bevat de standaardversie een of twee onderdelen, het Anglia-examen heeft veel verschillende opdrachten. Nelleke, Iris, Aristotelis en Sander zwoegden op luisteroefeningen, schreven Engelse brieven, vulden grammaticaoefeningen in en legden de betekenis van spreekwoorden uit.
Aan het begin van dit schooljaar kregen de vier het diploma overhandigd. Wat ze met hun papiertje gaan doen? Iets met taal en communicatie, denkt Nelleke. Ze wil dolgraag naar het buitenland, maar of dat Engeland of Amerika gaat worden weet ze nog niet. De andere drie zijn er ook nog niet zeker van. „Het is een fantastisch extraatje. We zullen wel zien wat we er in de toekomst mee gaan doen.”
anglia.nl.