Binnenland

Hulpinstantie zoekt financier

Ontwikkelingsorganisaties zoeken naar nieuwe mogelijkheden om hun financiën op peil te houden nu er vanuit het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking minder geld beschikbaar is.

Binnenlandredactie
22 October 2009 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 08:57

Hulpinstantie Cordaid trekt zich de komende jaren terug uit negen van de in totaal 37 landen waar zij projecten financiert. Dat werd woensdag bekend.Dit besluit is voor een klein deel het gevolg van het nieuwe beleid van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), zei directeur René Grotenhuis gisteren.

Cordaid krijgt nu 110 miljoen euro per jaar, maar kan voor volgend jaar nog maar 106 miljoen euro subsidie aanvragen. Bovendien moet dat samen met een andere organisatie. Cordaid houdt daardoor naar schatting nog zo’n 95 miljoen euro over, zei Grotenhuis. Door een aantal landen los te laten, hoopt de organisatie in de overgebleven landen meer te kunnen bereiken.

Volgens Grotenhuis is de tijd van traditionele ontwikkelingshulp voorbij. „We worden meer makelaars in plaats van directe hulpverleners. We vormen allianties, zoeken samenwerkingspartners uit diverse hoek.”

Hulporganisatie ICCO weet nu al dat er in 2011 zo’n 25 miljoen euro minder beschikbaar is voor haar dan nu. Het is echter nog niet mogelijk te zeggen waarop zij zal gaan bezuinigen, zegt ICCO. „Daar wordt op dit moment over nagedacht. We zouden bijvoorbeeld contracten voor projecten die aflopen bijvoorbeeld niet kunnen verlengen of subsidie bij de Europese Unie aanvragen.”

Ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad voelt het nieuwe beleid van minister Koenders minder duidelijk in de portemonnee. De organisatie, die armoede bestrijdt in landen in Midden-Amerika, Afrika en Azië, is voor hooguit 20 procent afhankelijk van subsidies van het ministerie. „We krijgen 5 miljoen per jaar op een totaalbudget van 29 miljoen”, zegt Dicky Nieuwenhuis van de organisatie. Toch buigt ook deze organisatie zich al wel over alternatieve bronnen van inkomsten. „Wereldwijd zijn er veel bronnen die we kunnen aanboren. Internationale vermogensfondsen als de Wereldbank bijvoorbeeld.”

„Alle fondsen staan onder druk in deze tijd”, zegt Nel den Boer van World Vision Nederland. „Ook wij zullen last van de bezuiniging krijgen. We willen ons niet afhankelijk maken van institutionele fondsen en zullen hun aandeel in ons budget de komende jaren afbouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer