Raad Tilburg keert Vreeman de rug toe
Het politieke lot van de Tilburgse Pvda–burgemeester Vreeman hangt aan een zijden draadje. Woensdagavond zegde een meerderheid van 24 raadsleden middels een motie van afkeuring het vertrouwen in de burgervader op. Het is nu aan commissaris van de Koningin Van de Donk van Noord–Brabant om zich uit te spreken over de ontstane situatie. Hij ontvangt vermoedelijk deze week de fractievoorzitters uit de Tilburgse gemeenteraad.
Vreeman kwam in opspraak omdat hij de gemeenteraad niet direct op de hoogte stelde van de overschrijding van het bouwbudget van het Tilburgse Midi Theater. Tilburg trok in 2007 7,5 miljoen euro uit voor de verbouwing van het gebouw. Voor de exploitatie sloot de gemeente een overeenkomst met het bedrijf van acteur en ondernemer Arijan van Bavel, ofwel Adje uit de tv–show van Paul de Leeuw. Later bleek de verbouwing 1,9 miljoen euro duurder uit te vallen. Vreeman was op de hoogte van de budgettaire problemen, maar liet het na om de raad te informeren.De burgemeester verdedigde die beslissing woensdagavond in een emotioneel betoog door te schermen met de aanwijzingen van corruptie van raadslid Smolders, tijdens de voorbereidingen op de bouw van een groot winkelcentrum. Het raadslid beschuldigde de burgemeester er op zijn beurt van gunsten van de projectontwikkelaar te hebben aangenomen.
Vreeman legde uit dat hij helemaal alleen voor het dilemma kwam te staan om de raad te informeren en anderzijds zijn plicht om de integriteit en bestuurbaarheid van de stad te bewaken. „Ik realiseerde me dat corruptie het beste gedijt in instabiele politieke verhoudingen. Een onbestuurbare stad met een integriteitsprobleem was een schrikbeeld voor me".
Hoewel de raad het verweer van de burgervader naast zich neerlegde, hoopt Vreeman een gewilliger oor te vinden bij commissaris van de Koningin Van de Donk. De burgemeester verwacht dat Van de Donk zijn verweer over de instabiele politieke verhoudingen en mogelijke corruptie in de Tilburgse gemeenteraad zal laten meewegen bij het maken van een beslissing over zijn positie.
De raad kan Vreeman niet zelf uit zijn functie ontheffen, maar moet middels tussenkomst van de commissaris van de Koningin een aanbeveling tot ontslag aan de minister van Binnenlandse Zaken sturen. Dat moet na twee weken en binnen drie maanden gebeuren nadat de gemeenteraad heeft verklaard dat er een onwerkbare situatie is ontstaan, staat in artikel 61 van de gemeentewet.
Midi Theater brengt Tilburg in nieuwe crisis
TILBURG (ANP) – Het omstreden Midi Theater bezorgt de Tilburgse politiek vanaf het begin hoofdpijn. PvdA–burgemeester Ruud Vreeman heeft sinds woensdag een motie van afkeuring van de gemeenteraad aan zijn broek. Een chronologie:
– 26 november 2007: de toenmalige wethouders Hans Janssen (CDA) en Hugo Backx (PvdA) en acteur Arijan van Bavel (Adje uit de tv–show van Paul de Leeuw) presenteren hun plan voor een laagdrempelig variététheater in de voormalige bioscoop Midi. De gemeente koopt het pand voor 2,5 miljoen euro en verbouwt het voor 5 miljoen euro.
– 14 april 2008: het CDA laat de eigen wethouder Janssen vallen vanwege de financiële risico’s. Het voltallige college toont zich solidair en stapt op.
– 29 april 2008: in recordtijd smeedt loco–burgemeester en PvdA–formateur Jan Hamming een nieuw college. SP en VVD nemen de plaats in van het CDA. Het theaterplan gaat door.
– 18 juni 2008: wethouder Backx informeert het college voor het eerst over een dreigende kostenoverschrijding.
– 16 februari: wethouder Backx maakt publiek bekend dat de verbouwing van het Midi Theater 1,9 miljoen euro duurder uitvalt. Dat kan niet zonder consequenties blijven, zegt hij en hij stapt op.
– 19 februari: om verdere polarisatie tussen coalitie en oppositie te voorkomen gaan de collegepartijen akkoord met een raadsenquête.
– 31 maart: door een dreigend exploitatietekort stappen Adje en zijn bedrijf uit het project. Een commerciële exploitant kan de gemeente niet vinden
– 13 oktober: enquêtecommissie verwijt wethouder Backx en burgemeester Vreeman dat ze de raad én overige collegeleden niet hebben geïnformeerd over de kostenoverschrijding
– 15 oktober: coalitiepartij SP zegt definitief het vertrouwen in Vreeman op; de burgemeester verliest steun van het grootste deel van de raad.
– 21 oktober: de gemeenteraad wil wegens verstoorde verhoudingen en een onwerkbare situatie niet verder met burgemeester Vreeman. Een meerderheid van 24 van 39 raadsleden steunt een motie van afkeuring.