Onderzoek naar lek rond DSB
De rijksrecherche gaat uitzoeken hoe informatie over de wankele positie van DSB Bank en mogelijke maatregelen afgelopen maandag in de media konden verschijnen.
Minister Bos (Financiën) maakte donderdag een „oriënterend feitenonderzoek” bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over DSB. Afgelopen weekeinde spraken De Nederlandsche Bank (DNB), Bos en een bankenconsortium over een mogelijke redding van DSB. Toen dat niet lukte, werd de rechtbank zondagavond om een noodregeling gevraagd. Vanaf zondagmiddag waren journalisten op de hoogte.DSB-topman Dirk Scheringa beschuldigde eerder het ministerie van Financiën en DNB ervan dat ze hadden gelekt, waardoor de situatie voor DSB onhoudbaar was geworden.
Bos kondigde eerder al een onafhankelijk onderzoek aan naar de gang van zaken bij DSB en de rol van de toezichthouders daarbij. Donderdag zei hij dat binnen drie maanden resultaten te verwachten zijn.
Een ander onderzoek naar het optreden van (oud-)bestuurders van DSB kan al over een paar weken afgerond zijn. De Kamer zou liever zien dat niet de toezichthouders DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het onderzoek zouden doen, omdat ze dan te veel „eigen vlees keuren.” Na aandringen van de Kamer beloofde Bos uiteindelijk een „onafhankelijke derde” te zoeken die het onderzoek van DNB en AFM kan toetsen.
Volgens Bos was het voor DNB afgelopen weekeinde duidelijk dat voor DSB geen andere mogelijkheid meer was dan een noodregeling. De bank had nog maar 26 miljoen euro in kas, was voor meer dan 1 miljard euro afhankelijk van geld uit het Europese bankenstelsel en de kwaliteit van het onderpand stond ter discussie.
Vorige week vrijdag had DNB nog een noodkrediet van 100 miljoen euro gegeven aan DSB. Zo’n krediet mag eigenlijk alleen aan gezonde banken gegeven worden, maar omdat de onderhandelingen over een redding liepen, werd het toch verstrekt.