Aanhoudingen na krakersprotest
De politie heeft donderdagavond op en rond het Plein in Den Haag honderd mensen aangehouden die daar actievoerden tegen de nieuwe antikraakwet, die eerder op de avond werd goedgekeurd in de Tweede Kamer. Dat meldde een woordvoerster van de politie donderdag.
Volgens de zegsvrouw begon de politie rond tien uur het tentenkamp dat de betogers op het Plein hadden opgetuigd, te ontruimen. Rond elf uur was dat gelukt.Donderdag stemde de Tweede Kamer in met de antikraakwet van CDA, VVD en ChristenUnie. De PVV hielp het voorstel voor een kraakverbod aan een meerderheid.
Toen bleek dat het wetsvoorstel een Kamermeerderheid kreeg, stonden de krakers op de publieke tribune op en scandeerden: „Kraken gaat door!”
Kamervoorzitter Verbeet besloot direct de vergadering te onderbreken. De Tweede Kamerleden verlieten na een dringend verzoek van Verbeet de plenaire vergaderzaal.
Voor de stemming over de antikraakwet ontstond een opstootje bij de ingang van het Tweede Kamergebouw. Enkele tientallen krakers waren boos omdat ze niet tot de vergaderzaal werden toegelaten. Een groep medekrakers was wel binnengelaten. „Er werd gezegd dat de zaal al vol zat, maar dat was echt niet zo. Dan is het toch wel heel raar dat niet iedereen naar binnen mocht”, aldus een kraker die hoopt dat de Eerste Kamer het verbod op kraken alsnog tegenhoudt.
Na de stemming zorgden de demonstranten voor onrust op het Plein. Tot grote ongeregeldheden kwam het niet; wel raakte een politiepaard lichtgewond aan zijn been nadat daar een fles tegenaan was gegooid.
Volgens de politie zijn de meeste betogers in de loop van de avond uit zichzelf vertrokken. Enkele tientallen bleven zitten totdat zij door de ME werden verwijderd. Dat gebeurde af en toe met harde hand, waarbij de ME volgens omstanders rake klappen uitdeelde met de wapenstok.
De Nederlandse Woonbond vindt dat mensen die leegstaande panden bewonen om kraken tegen te gaan (antikraak), meer wettelijke bescherming verdienen. Dat liet de belangenclub voor huurders gisteren weten.
Zo moet er volgens de Woonbond een minimale opzegtermijn komen, en regels die verhinderen dat eigenaars onaangekondigd komen controleren. Ook de gevraagde gebruiksvergoeding zou aan banden gelegd moeten worden.