Uitspraak over DSB weer uitgesteld
WOGNUM – De rechtbank in Amsterdam heeft een besluit over een eventueel faillissement van DSB Bank uitgesteld.
De rechtbank besloot vanmorgen dat DSB tot morgenmiddag 12.00 uur de tijd krijgt om aan te geven of een overname nog mogelijk is. Ook de bewindvoerders en De Nederlandsche Bank (DNB) moeten zich erover buigen, aldus de rechter.De rechtbank was gisteravond vanaf 21.00 uur in een speciale zitting bijeen om het lot te bepalen van DSB, nadat de bank maandag op verzoek van DNB al door de rechter onder curatele was gesteld.
De aangestelde bewindvoerders bij DSB, Rutger Jan Schimmelpenninck en Joost Kuiper, stelden gisteren aan te sturen op een faillissement. DSB-topman Dirk Scheringa schatte de kans op een faillissement van zijn bank gisteravond in op 50 procent. „Het is niet bij voorbaat kansloos. Ik heb hoop”, aldus Scheringa nadat hij bij de rechtbank had gepleit voor meer tijd om een faillissement te voorkomen.
Volgens de DSB-topman kan zijn bank een serieuze partner vinden of de problemen zelf oplossen. „Dan beperk je de schade voor de Nederlandse economie, voor de spaarders en dan houd je onze mensen aan het werk”, aldus Scheringa. DSB is de grootste werkgever in West-Friesland.
Gistermiddag leek het er al heel even op dat DSB een doorstart kon maken. Volgens vakbond De Unie had zich dinsdagavond een Europese instelling gemeld die de hele bankorganisatie van DSB zou willen overnemen.
De bewindvoerders verklaarden enkele uren later echter dat er weliswaar met enkele partijen was gesproken, maar dat deze zich hadden teruggetrokken omdat ze niet konden aantonen over voldoende middelen te beschikken om de overname te kunnen financieren. Minister Bos van Financiën toonde zich daarover gisteren niet verbaasd. Hij benadrukte zelf al geprobeerd te hebben DSB onder te brengen bij Rabobank, ABN AMRO, ING, Fortis en SNS.
Ongeveer 200 medewerkers van DSB Bank dromden gisteravond samen voor de deur van de Amsterdamse rechtbank om steun te betuigen aan Scheringa. Bij de aankomst van de DSB-eigenaar bij de rechtbank werd luid geapplaudisseerd. Eerder op de dag had Scheringa zijn personeel toegesproken op het hoofdkantoor in Wognum over het besluit van de bewindvoerders om aan te sturen op een faillissement.
Tijdens een debat vanmorgen drong de Tweede Kamer bij Bos aan op een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rondom DSB. De PvdA-bewindsman kondigde maandag zelf al onderzoeken aan naar de gang van zaken bij DSB, de rol van de toezichthouder daarbij en naar het optreden van bestuurders bij de bank, maar de Kamer is er niet van overtuigd dat die voldoende onafhankelijk zullen zijn.
De PVV en het Kamerlid Verdonk willen een parlementaire enquête naar de neergang van DSB.