Waar blijft dat geld?
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het roer overgenomen bij DSB Bank. Klanten verkeren in onzekerheid. Zeven vragen, zeven antwoorden.
Wat houdt de noodregeling van DNB in?
De regeling is vergelijkbaar met een surseance van betaling bij bedrijven. Toezichthouder DNB neemt tijdelijk het bewind over. De bank komt daarmee onder curatele te staan. Bewindvoerders wikkelen de zaken verder af. De noodregeling kan een voorportaal zijn naar een liquidatie. Voor DSB is de kans op een doorstart uiterst klein.Wat merken klanten concreet?
Zij kunnen nu geen zaken meer doen met DSB. Pinnen is niet mogelijk, spaargeld overboeken evenmin. Tot en met woensdag kunnen klanten iedere dag maximaal 250 euro pinnen bij een andere bank. Daarna is het afgelopen. Gedupeerden doen er goed aan zo snel mogelijk elders een rekening te openen.
Kunnen spaarders nu naar hun geld fluiten?
Bedragen tot 100.000 euro vallen onder het zogeheten depositogarantiestelsel. Voor 4000 klanten met hogere spaartegoeden is het echter zeer de vraag of zij alles terugzien. Ook hebben 4500 spaarders zogeheten achtergestelde deposito’s bij DSB, zij moeten achter in de rij van schuldeisers aansluiten.
Kunnen leners stoppen met het betalen van rente?
Nee, de contracten zullen op termijn waarschijnlijk worden overgenomen door andere financiële instellingen.
Is DSB slachtoffer van de kredietcrisis?
Nee, de gevolgen van de crisis waren juist beperkt voor de bank. Zo had het bedrijf tot op heden geen staatssteun ontvangen. Niet de kredietcrisis, maar een vertrouwenscrisis doet DSB de das om. Dure producten en agressieve verkooptechnieken leidden tot steeds meer weerstand bij consumenten. De oproep van Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed viel in een vruchtbare bodem: mensen haalden massaal hun geld weg.
Is hier nu sprake van een bankrun?
Absoluut, hoewel er geen wachtrijen stonden bij de bankkantoren. Maar met enkele muisklikken werd vanaf 1 oktober in totaal ruim 650 miljoen euro weggehaald.
Kan bijvoorbeeld Rabobank dit ook overkomen?
Hoewel onwaarschijnlijk, valt zoiets nooit uit te sluiten. Deze kwestie laat zien hoe belangrijk vertrouwen is. Als dat wegsijpelt, kan zelfs de meest solide bank zijn deuren wel sluiten.