„Eén steunpakket helpt Wajonger”
Werkgevers moeten verleid worden met één totaalpakket aan ondersteuning van de overheid als ze jonggehandicapten met een Wajonguitkering in dienst nemen.
Er is nu een te complex en ondoorzichtig stelsel van verschillende regelingen van loonkostensubsidie, premiekorting, begeleiding op de werkvloer en steun bij het aanpassen van de werkplek.Dat stelde de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), waarin werkgevers, vakbonden en gemeenten zitten, maandag in een advies aan minister Donner (Sociale Zaken). Op dit moment weet slechts een kwart van de mensen die van jongs af gehandicapt zijn en afhankelijk zijn van een Wajonguitkering aan werk te komen.
Donner zei dat het advies op een goed moment komt. Hij werkt aan een aanpassing van de Wajongregeling per 1 januari om meer uitkeringsgerechtigden aan werk te helpen. Volgens de minister moet meer worden gekeken naar wat ze wel kunnen in plaats van alleen naar hun beperking.
Donner zei dat 70 procent van de jaarlijkse instroom in de Wajong, ongeveer 10.000 jonggehandicapten die 18 jaar worden, wel degelijk perspectief heeft op werk. Zij worden in zijn ogen nu vaak ten onrechte direct volledig afgekeurd. Om hun perspectief te bieden, moeten volgens de RWI ook obstakels worden weggenomen voor werkgevers.
Zo’n 12.500 werkgevers hebben een of meer Wajongers in dienst. Veel bazen zouden best meer jonggehandicapten in dienst nemen als direct duidelijk kan worden gemaakt wat de mogelijkheden van een kandidaat zijn en op welke ondersteuning ze kunnen rekenen.
De RWI wil ook weten of werkgevers meer Wajongers aannemen als zij alleen hoeven te betalen voor de mate waarin de werknemer productief is.