Binnenland

Amsterdam trekt vergunning woningbemiddelaar in

AMSTERDAM (ANP) – De gemeente Amsterdam heeft de vergunning van huurwoningbemiddelaar Direct Wonen per direct ingetrokken. Daardoor mag het grootste woning– en kamerbemiddelingsbureau van Nederland niet meer in de hoofdstad actief zijn. Reden is dat het bedrijf stelselmatig allerlei gemeentelijke regels zou overtreden.

9 October 2009 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 08:51

Dat heeft de hoofdstad vrijdag bekendgemaakt. Direct Wonen zou onder meer sociale huurwoningen aanbieden die illegaal en met grote winst worden doorverhuurd. Ook zou de bemiddelaar in woningen bemiddelen die een veel hogere huurprijs hebben dan wettelijk is toegestaan.Volgens wethouder Hans Gerson (volkshuisvesting) is woonruimte schaars in Amsterdam en moeten bemiddelaars zich daarom aan strenge regels houden. „Direct Wonen lapt veel van die regels aan zijn laars. Zelfs sociale huurwoningen worden met forse winsten doorverhuurd. Mensen moeten al lang genoeg op een woning wachten in Amsterdam, daar dragen dit soort situaties alleen maar aan bij".

De gemeente zegt Direct Wonen al meerdere malen te hebben gewaarschuwd. Als het bedrijf weigert zijn werkzaamheden te staken, kan het een dwangsom tegemoet zien die kan oplopen tot 40.000 euro per geconstateerde overtreding

Direct Wonen–bestuursvoorzitter Yvonne Swaans zei „ontsteld" te zijn over het besluit. Zij herkent zich absoluut niet in de beschuldigingen van de gemeente. Het bedrijf heeft volgens haar wel eens fouten gemaakt, maar dat zouden uitzonderingen zijn. „Wij denken echt dat we ons in Amsterdam van onze allerbeste kant hebben laten zien".

Swaans stelde dat Direct Wonen alleen bemiddelt in sociale huurwoningen die worden doorverhuurd als de woningcorporatie daar schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Verder wees ze erop dat huurder en verhuurder zelf een huurprijs overeen mogen komen. Haar bedrijf wijst huurders er wel altijd op dat ze naar de huurcommissie kunnen stappen als ze te veel betalen.

Direct Wonen overweegt naar de rechter te stappen om het besluit aan te vechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer