Binnenland

„Personeel verpleeghuiszorg loopt niet zomaar weg”

Als de overheid niets doet aan de werkdruk in de verpleeghuiszorg dreigt het personeel massaal voor een andere baan te kiezen. Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerde enquête van de SP. Christelijke zorgcentra reageren verdeeld. Directeur Elbertsen van Zorggroep Charim in Veenendaal: „Diegenen die met hart en ziel hun taak verstaan, lopen niet zomaar weg.”

Binnenlandredactie
8 October 2009 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 08:51

De SP deed de afgelopen maanden onderzoek onder 11.000 zorgmedewerkers. Volgens SP-Tweede Kamerlid Leijten krijgt het zorgpersoneel te maken met „te veel regels, een overdosis werk en te weinig handen aan het bed.” Een op de vijf medewerkers zou willen afhaken.Bestuurder W. Bos van de Stichting wonen, zorg en welzijn Cedrah in Capelle aan den IJssel vindt de uitslagen van de enquête verrassend. Gedeeltelijk herkent hij de signalen. „Er is absoluut sprake van hoge werkdruk. De zorg die elke bewoner krijgt, is gelimiteerd. Daarover spreken wij met ons personeel.”

Een punt van zorg is volgens Bos het vervullen van de huidige vacatures. „We zitten niet ruim in ons personeel. Profiteren van de economische recessie is er voor ons helaas niet bij.” Een functie in de zorg vergt een bepaalde mentaliteit, benadrukt hij. „Onze medewerkers zijn gemotiveerd. Daardoor krijgen alle bewoners nog steeds de zorg die ze nodig hebben.”

Bestuurder M. W. Wijzenbroek van Verpleeghuis Salem in Ridderkerk herkent de uitslag van de enquête „absoluut niet” en vindt deze overtrokken. „De signalen die de SP op een rij zet, hebben mij vanuit ons verpleeghuis niet bereikt.”

Wel herkent hij dat de zorg te kampen heeft met hoge werkdruk. „We hebben minder personeel dan ons lief is. Een van de oorzaken is de uitstroom van verzorgend personeel richting ziekenhuizen door omscholing.”

Klachten over verminderd werkplezier en een te hoge werkdruk herkent Wijzenbroek niet. Anders is dat met de bureaucratie. „De regelgeving neemt alleen maar toe, ondanks beloften van de overheid om die te beperken.”

Volgens Wijzenbroek is het noodzakelijk dat er energie gestoken wordt in de zorgsector. Hij ziet daarin een primaire taak voor de overheid. „De zorg die wij geven is noodzakelijk. De politiek moet daarvoor blijvend voldoende financiële middelen beschikbaar stellen.”

Directeur M. A. Elbertsen van Zorggroep Charim in Veenendaal vindt de resultaten van het onderzoek zorgelijk. „Ons personeel heeft te maken met veel regelgeving. Aan de andere kant krijgen onze teams veel vrijheid om zelfstandig bezig te zijn.”

Elbertsen zegt actief bezig te zijn om de personeelslasten te verlichten. „We starten volgend jaar pilots voor vermindering van de werkdruk. Ook onderzoeken we de mate van tevredenheid van ons personeel.”

Wel ziet hij de toekomst met zorg tegemoet. „Deze uitslag geeft de zorg negatieve publiciteit. Laten we kritisch blijven, maar niet vergeten dat werken in de zorg schitterend is. Diegenen die met hart en ziel hun taak verstaan, lopen niet zomaar weg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer