Binnenland

OM vervolgt Gelderse ex-bestuurder

Het openbaar ministerie gaat de Gelderse ex-gedeputeerde W. Scheerder (PvdA) vervolgen voor valsheid in geschrifte en voor het aannemen van giften.

ANP
12 February 2003 09:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Behalve de oud-bestuurder moet een inmiddels ontslagen ambtenaar voor dezelfde feiten voor de rechter komen. Directeur E. Landman van het failliete Evenementenbureau Gelderland moet zich verantwoorden voor poging tot omkoping en voor valsheid in geschrifte.

Dat deelde een woordvoerster van het OM in Arnhem dinsdag mee. Het OM heeft ruim anderhalf jaar onderzoek gedaan naar de fraudezaak, die in 2001 een ernstige crisis in het Gelderse provinciebestuur veroorzaakte. De zaak kwam aan het rollen toen commissaris van de Koningin J. Kamminga in mei 2001 een valse handtekening van zichzelf ontdekte op een bankgarantie voor het evenementenbureau.

Er is volgens het OM nog geen datum vastgesteld voor de eerste rechtszitting in deze zaak. Justitie is daar samen met de advocaten van de verdachten al enige tijd naar op zoek, maar heeft nog geen mogelijkheid gevonden. Algemeen wordt verwacht dat de zaak in maart zal worden behandeld.

Provinciaal fractievoorzitter P. Bijl van de PvdA is verontwaardigd over die keuze na zo veel tijd, ook omdat er in maart verkiezingen voor Provinciale Staten zijn.

Het Gelderse provinciebestuur wilde de provincie meer naamsbekendheid geven door grote evenementen te organiseren. Daarvoor detacheerde de provincie ambtenaar De S. bij de Oosterbeekse evenementenorganisator. De banden tussen het bureau, de ambtenaar en de verantwoordelijke gedeputeerde werden erg hecht.

Het evenementenbureau, dat onder meer het paardensportevenement Champion Gelderland organiseerde en een succesvolle internationale bedrijvenbeurs, kwam in financiële problemen. Volgens directeur Landman hadden die problemen alles te maken met de stroperigheid van de provinciale besluitvorming.

De ambtenaar en de gedeputeerde rekenden erop dat alle plannen uiteindelijk wel zouden doorgaan en schreven een valse brief aan de bank om een lening voor het bedrijf te regelen. Later plaatste de ambtenaar ook valse handtekeningen van Kamminga op borgstellingen.

Scheerder heeft steeds ontkend dat hij iets strafbaars heeft gedaan. Volgens hem is ook zijn handtekening minstens eenmaal vervalst. Beweringen dat Landman een deel van zijn bruiloftsfeest betaald zou hebben, wijst Scheerder van de hand.

Zijn raadsman, mr. N. de Vries, wilde dinsdag nog niet reageren op de verwijten van justitie, omdat zijn cliënt nog geen dagvaarding voor de zaak heeft ontvangen. „We hebben alleen een brief gehad met een aankondiging van vervolging”, zei hij desgevraagd.

Gedeputeerde Staten van Gelderland zullen de strafzaak met belangstelling volgen, zei bestuurder H. Doek dinsdag. „De provincie als zodanig is geen partij in de strafzaak en heeft dus geen mening over de verdenkingen van het OM. We zijn natuurlijk wel geschokt dat iets dergelijks in Gelderland kon gebeuren en hebben daarom sinds 2001 allerlei verbeteringen in het beleid doorgevoerd. De provincie heeft veel geleerd van deze zaak”, aldus Doek.

Hij benadrukt dat mogelijk slechte procedures in het verleden natuurlijk nooit een vrijbrief voor strafbaar handelen mogen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer