Grontmij: Alternatief ontpoldering voldoet niet
Buitendijks natuurherstel is geen haalbaar alternatief voor ontpoldering van de Hedwigepolder, aldus ingenieursbureau Grontmij. Daarmee verdwijnt de polder vrijwel zeker onder water.
De Telegraaf meldde dinsdagmorgen dat aan ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen niet meer lijkt te ontkomen.Uit een door Grontmij uitgevoerd onderzoek in opdracht van het kabinet zou blijken dat het alternatief van buitendijks natuurherstel –de aanleg van strekdammen en het vervangen van bestaande buitendijkse slikken door schorren– niet voldoet.
Het onderzoek is vrijdag afgerond. Komende vrijdag besluit het kabinet of het nu daadwerkelijk overgaat tot ontpoldering.
Het onderzoek van Grontmij moest aantonen dat het alternatief voor ontpoldering voldoende natuurherstel zou opleveren. Nu dat onwaarschijnlijk lijkt, is de laatste strohalm voor tegenstanders van ontpoldering gebroken.
CDA-Kamerlid Koppejan wil-de vanmorgen niet ingaan op de inhoud van het rapport. „Ik ken het nog niet. Omdat ik niet weet wat erin staat, kan ik er nog niet over oordelen.”
Koppejan voert in de Kamer een verbeten strijd tegen ontpoldering van de Hedwigepolder, samen met SGP, VVD en SP.
Het CDA-Kamerlid zei vanmorgen dat hij nu eerst het besluit van het kabinet wil afwachten. De CDA-fractie zal dat besluit volgende week dinsdag bespreken in de wekelijkse fractievergadering.
Vlak voor het debat over het kabinetsbesluit bepaalt het CDA haar uiteindelijke standpunt.
Koppejan is, zoals gezegd, fel tegen ontpoldering. De fractietop zou zich echter willen aansluiten bij de coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie. Die vinden dat het kabinet snel de knoop moet doorhakken en moet kiezen voor ontpoldering.
Mocht een meerderheid in de CDA-fractie zich opstellen achter het kabinetsbesluit om tot ontpoldering over te gaan, dan moet Koppejan zich daarbij neerleggen. „Ik bepaal niet in mijn eentje het CDA-standpunt.”
Magda de Feijter van het Comité Red onze polders uit Zeeland reageerde vanmorgen verrast op het nieuws uit De Telegraaf. Als het alternatief van buitendijks natuurherstel inderdaad niet voldoende blijkt, „zou dat voor ons heel erg jammer zijn.”
Het alternatief is „een geweldig goed plan”, meent De Feijter.
Ze heeft haar hoop nu gesteld op de Kamer –„ons houvast”–, die in meerderheid tegen gedwongen ontpoldering van de Hedwigepolder is.
Als het kabinet vrijdag besluit de Hedwigepolder onder water te zetten, zal de Zeeuwse Milieufederatie haar bezwaar tegen de verdieping van de vaargeul van de Westerschelde bij de Raad van State intrekken.