School aangepakt om gouden handdruk
Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) vordert bijna zeven ton rijksbijdrage terug van het Friesland College. Dat betekent dat de school zelf opdraait voor de gouden handdruk aan een ex-bestuursvoorzitter.
„Ik kan het niet over mijn kant laten gaan dat de school de voormalige bestuursvoorzitter Klaas Koops de overdadige vertrekregeling van ruim 1,3 miljoen euro heeft betaald”, aldus de bewindsvrouw woensdag.De 690.000 euro die ze nu van de school vordert, is het verschil tussen genoemd bedrag en de vergoeding die Koops volgens de kantonrechter zou hebben gekregen: 650.000 euro.
Niet Koops, maar het Friesland College moet dus betalen. „Dat is de werkelijkheid. De raad van toezicht heeft die overeenkomst gesloten. Daar kan ik niet aankomen. Ik hoop wel dat de terugvordering het Friesland College stimuleert om die overeenkomst open te breken.”
Koops zou moeten toegeven, vindt de staatssecretaris. „Iemand op dat niveau moet toch doen wat goed is en beseffen dat adeldom verplicht, dat er sprake moet zijn van gematigdheid en dienstbaarheid. Hij moet zich ervan bewust zijn dat het gaat om gemeenschapsgeld, bestemd voor het onderwijs. Ik kan die betaling van 1,3 miljoen echt niet laten gebeuren. Dat zou een vrijbrief zijn voor meer van dit soort zaken.”
Van Bijsterveldt noemt de kantonrechtersregeling van 6,5 ton „toch ook al wel heel mooi.” De rijksbijdrage aan de school, die toch al moest bezuinigen, blijft wel zodanig dat het onderwijs er niet onder lijdt, zegt de staatssecretaris. Ze zal minder inhouden als Koops de school inderdaad terugbetaalt.
Het Friesland College biedt een groot aantal middelbare beroepsopleidingen aan in Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Het college gaf gisteren geen commentaar op de vordering van de staatssecretaris.