Binnenland

Droogte baart Nederland weinig zorgen

Het waterpeil in de Nederlandse rivieren zal de komende dagen nog verder zakken. Dat stelt Rijkswaterstaat woensdag in een bericht aan de waterbeheerders. Rijkswaterstaat baseert zich in zijn voorspellingen op de verwachte regenval en op de aanvoer van water vanuit Duitsland.

ANP
30 September 2009 13:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:47
NIJMEGEN - Woonboten liggen in een zijarm van de Waal in Nijmegen op het droge. De waterstand in Rijn, Waal en IJssel is sinds 1999 niet zo laag geweest. Foto ANP
NIJMEGEN - Woonboten liggen in een zijarm van de Waal in Nijmegen op het droge. De waterstand in Rijn, Waal en IJssel is sinds 1999 niet zo laag geweest. Foto ANP

De waterafvoer in de Rijn bij Lobith zal op de laagste stand 900 kubieke meter per seconde bedragen. In deze tijd van het jaar is 1650 kubieke meter per seconde bij Lobith normaal. Ook de Maas staat lager dan normaal.De natuur in de gebieden langs de rivieren lijdt echter niet onder de droogte en de lage waterstanden. „In sommige gevallen is de afwisseling tussen hoog– en laagwater zelfs goed voor fauna en flora”, stelt Staatsbosbeheer. Op dit moment bivakkeren bijvoorbeeld veel wulpen langs de rivieren. Die kunnen nu gemakkelijker aan voedsel komen.

In Zuid–Limburg is de bovenloop van de Pepinusbeek in Susteren drooggevallen. Dat is volgens het Waterschap Roer en Overmaas „uniek”. In sommige beken in het zuiden plaatste het waterschap noodstuwtjes. Daarnaast hebben beken, poelen en vennen in het zuiden een watertekort, maar de boomkikker en de kamsalamander profiteren juist van deze situatie. Ook het aantal vissen in Limburg neemt sterk af door de droogte, zodat de kikker en salamander even geen last hebben van hun natuurlijke vijand.

Noord– en Midden–Limburg hebben nog weinig problemen, al „moet het niet veel langer gaan duren”, meldt het waterschap Peel– en Maasvallei. Met name in Nationaal Park de Meinweg bij Roermond zijn beekjes drooggevallen. Ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier constateert dat het waterpeil lager staat dan normaal, maar signaleert geen problemen. Wel ontvangt de organisatie meer klachten dan normaal over scheuren in woningen als gevolg van de lage grondwaterstand. Diverse Hoogheemraadschappen houden deze weken extra dijkinspecties, omdat droogte zwakke plekken in groene dijken kan veroorzaken.

De droogte en de daarmee gepaard gaande lage waterstanden in de rivieren zijn wel een zegen voor de binnenbaart. De droogte zorgt voor stijgende vrachtprijzen, en dat is in deze economische recessie zeer welkom voor schippers, zo stelt de Koninklijke Schuttevaer woensdag. Door de lage waterstand zijn nu twee schepen nodig voor een lading waarvoor normaal gesproken één schip voldoende is. Schepen kunnen door het lage water minder vracht meenemen.

Het KNMI bevestigt dat september een droge maand is geweest. Over het hele land viel gemiddeld 30 millimeter regen. Normaal is dat 75 millimeter. De boeren hebben echter ondanks de droogte in september niet te klagen over het weer. „Meestal hebben we last van te veel regen”, aldus LTO–Nederland. „Maar dit jaar geeft ons veel werkbare dagen. Vooral voor de suikerbieten is het een superjaar. En ook bij de uien en het graan gaat het fantastisch”. Alleen de boeren die consumptieaardappelen verbouwen, wachten op regen om schade aan de oogst te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer