Binnenland

„Ziekenhuizen werken efficiënter”

AMSTERDAM (ANP) – Ziekenhuizen in Nederland zijn de afgelopen jaren efficiënter gaan werken op financieel, operationeel en kwalitatief gebied. Maar het kan beter, dat stelt Ronald Berger Strategy Consultans in een studie die dinsdag is gepubliceerd.

29 September 2009 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 08:46
AMSTERDAM – Ziekenhuizen in Nederland zijn de afgelopen jaren efficiënter gaan werken op financieel, operationeel en kwalitatief gebied. Maar het kan beter, dat stelt Ronald Berger Strategy Consultans in een studie die dinsdag is gepubliceerd. Foto ANP
AMSTERDAM – Ziekenhuizen in Nederland zijn de afgelopen jaren efficiënter gaan werken op financieel, operationeel en kwalitatief gebied. Maar het kan beter, dat stelt Ronald Berger Strategy Consultans in een studie die dinsdag is gepubliceerd. Foto ANP

De kwaliteit van de zorg is aanzienlijk gestegen, vooral op medisch gebied. Zo is het percentage doorligwonden afgenomen, sterven er minder patiënten aan hartfalen in het ziekenhuis en worden steeds meer patiënten binnen een dag aan een heupbreuk geopereerd. Ook zijn er minder klachten (5,8 procent) binnengekomen. Minpunt is onder meer het aantal afgezegde operaties.In 2008 maakten ziekenhuizen iets meer winst dan het jaar ervoor, namelijk 1,3 procent van de omzet. Het aantal ziekenhuizen dat verlies maakte, daalde van 25 procent in 2007 naar 12 procent vorig jaar. Volgens het bureau is een winst van 1,3 procent niet genoeg om het gemiddeld eigen vermogen op te krikken tot een gezond percentage van 15 procent van de omzet. Robin Alma, projectmanager van het strategisch adviesbureau: „Ziekenhuizen zullen nog hard moeten werken om hun financiën op orde te krijgen en voorbereid te zijn op mogelijke tegenslagen in de toekomst".

Het bureau doet een aantal suggesties voor verbeteringen aan ziekenhuizen. Zo zouden instellingen transparanter moeten worden over de kwaliteit van bepaalde behandelingen waardoor patiënten keuzes kunnen maken. Ook moeten ziekenhuizen met een strategie komen voor de langere termijn. Verder moeten ze duidelijk kiezen welke specialismes ze willen aanbieden en welke niet. Ook pleit het adviesbureau voor meer opleidingsplaatsen voor studenten medicijnen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 91 Nederlandse ziekenhuizen. Het bureau gebruikte onder meer de jaarverslagen voor de studie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer