Nieuw onderzoek signaleert hartziekte vroeg
DEN HAAG (ANP) - Met nieuw moleculair onderzoek moet het mogelijk worden om over zes tot tien jaar uit een druppel bloed te kunnen concluderen of iemand een hart- of vaatziekte krijgt. De Nederlandse Hartstichting en het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) hebben dat zondag meegedeeld op Wereld Hart Dag.
Het gaat om zeven onderzoeksprojecten die zich richten op de opsporing en de behandeling van hartfalen, levensbedreigende hartritmestoornissen, slagaderverkalking en diabetes.Signalen die het lichaam afgeeft als er iets mis is, zogenaamde biomarkers, staan centraal in het onderzoek. Dat zijn bijvoorbeeld eiwitten in het bloed of in de urine of DNA. Moleculair onderzoek maakt technieken mogelijk die veranderingen in het lichaam kunnen meten voordat ziektesymptomen zich openbaren.
De Hartstichting en het CTMM verwachten dat door de ontwikkeling van het onderzoek minder mensen overlijden aan hart- en vaatziekten en patiënten een betere kwaliteit van leven hebben door het voorkomen van verdere schade. CTMM steunt het onderzoek met 110 miljoen euro.
Nu schatten artsen het risico op hart- en vaatziekten in op basis van factoren als hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht en roken. Dat onderzoek biedt geen zekerheid omdat niet alle mensen met een hoog risico hart- en vaatziekten krijgen en niet alle mensen met hart- en vaatziekten een verhoogd risico hebben.