Gevolgen paardrijongeluk vaak jarenlang merkbaar
Een ongeluk met een paard heeft voor sommige slachtoffers een lange nasleep. Ruiters die na een val of een ander paardrijongeval in het ziekenhuis opgenomen moeten worden, blijken vaak tot jaren later klachten te houden. Dat blijkt uit onderzoek aan het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).
Ongelukken bij het paardrijden leiden relatief vaak tot ernstige letsels, aldus revalidatiearts R. Dekker van de afdeling ongevallen van het AZG. De snelheid, in combinatie met een hoge val, veroorzaakt dat ernstige letsel. Ook trappen en beten blijken ernstig. Tevens raken ruiters soms bekneld onder hun paard, dat gemiddeld rond de 500 kilo weegt.
„Van de duizend voetballers die gewond raken, wordt 1,25 procent in het ziekenhuis opgenomen. Bij paardrijongevallen is dat 10 procent”, rekent Dekker voor. Het is voor het eerst dat onderzoek is gedaan naar de gevolgen op de lange termijn van dit soort ongelukken, waarvan er jaarlijks vele duizenden gebeuren.
De ernst van de gevolgen varieert van tijdelijk of blijvend niet meer kunnen sporten tot arbeidsongeschiktheid. Sommige patiënten geven aan dat ze last houden bij bijvoorbeeld het traplopen. Van de onderzochte Groningse groep heeft 30 tot 40 procent na een periode van vijf jaar nog last van gevolgen van het ongeluk.
In de periode 1990-1998 werden in het Groningse academische ziekenhuis bijna vierhonderd patiënten behandeld na een ongeluk in de paardensport. Van deze ruiters werden er 88 opgenomen, voornamelijk met botbreuken. Na vijf jaar onderzochten de artsen hun patiënten nogmaals om de langetermijngevolgen te kunnen zien.
Uit een daarbij gebruikte enquête komt naar voren dat rond de 10 procent van deze ondervraagden arbeidsongeschikt zegt te zijn geworden na hun ongeluk. De helft van de ondervraagden kon een jaar niet sporten, een kwart stelt zelfs helemaal niet meer te kunnen sporten.
Dekker adviseert ruiters altijd een goedgekeurde cap te dragen, zonodig te rijden onder goede begeleiding en in rustige omstandigheden. Onrust rond het paard is een belangrijke oorzaak bij valpartijen, stelt hij. Hij wil paardrijden echter niet per definitie gevaarlijk noemen.