Binnenland

Klasgenootjes willen Hevien in Nederland houden

Op een kleine bovenwoning in de Rotterdamse wijk Katendrecht woont de 11-jarige Hevien met haar ouders, broertje Jakdar en zusje Zainab. Ze wonen er al vijf jaar en spreken vloeiend Nederlands. Toch moeten ze Nederland verlaten. Heviens school voert deze week actie tegen de uitzetting.

Van onze correspondent
23 September 2009 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 08:43

Alle drie de kinderen zijn in Nederland geboren en kennen Syrië, het land van hun ouders, alleen uit aardrijkskundeboekjes. Hun vader en moeder ontvluchtten Syrië in de jaren negentig vanwege de Koerdische achtergrond van de vader. Ze kwamen in Nederland terecht. In Dokkum werden Hevien en haar zusje Zainab geboren. Ze verhuisden naar Breda en vandaar naar Den Haag, waar ze logies kregen.Toen moeder zwanger was van Jakdar, zagen ze zich genoodzaakt naar Duitsland te gaan voor medische zorg. In Duitsland werd Jakdar geboren.

Terug in Nederland kwamen ze in Ter Apel terecht. Daar werd het gezin weer op straat gezet. Vijf jaar geleden vonden ze onderdak in Rotterdam.

Het gezin verblijft hier echter illegaal. Omdat ze tijdens hun omzwervingen in Duitsland zijn geweest en weer in Nederland zijn teruggekomen, hebben ze geen recht op een verblijfsvergunning. Ondanks dat Hevien en haar zusje hier zijn geboren krijgen ze volgens Nederlands recht niet automatisch de Nederlandse nationaliteit. Ze vallen evenmin onder de pardonregeling. Ze zijn uitgeprocedeerd en zullen het land worden uitgezet.

De klasgenoten van Hevien van de Rotterdamse basisschool De Schalm willen daar een stokje voor steken. Ze voeren deze week actie, ondersteund door Defence for Children. ”Hevien hoort hier”, staat op hun spandoeken. Ook zijn ze een handtekeningenactie gestart.

Schooldirecteur Ivo Bravenboer legt op een snorfiets bijna 1000 kilometer af langs alle plaatsen waar Hevien heeft gewoond. Op die manier wil hij aandacht vragen voor de situatie van de 11-jarige leerlinge van zijn school.

Donderdag gaan de klasgenoten van Hevien richting Den Haag, getooid met de spandoeken. Ze zullen de handtekeningen overhandigen aan Tweede Kamerleden, in de hoop dat Hevien daardoor meer kans maakt hier te mogen blijven.

De laatste strohalm is staatssecretaris Albayrak. Zij kan op grond van schrijnendheid besluiten het gezin alsnog in Nederland te laten blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer