Binnenland

Kamp bekijkt risico’s militairen in Kabul

Demissionair minister Kamp van Defensie komt volgende week met een nieuwe analyse van de risico’s voor de 650 Nederlandse ISAF-militairen in en rond de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat heeft hij de Tweede Kamer donderdag toegezegd.

Redactie politiek
7 February 2003 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 00:07

Vooral GroenLinks en SP hechten aan zo’n nieuwe analyse. Volgens beide partijen gaat Nederland te laks om met de dreiging die een oorlog met Irak kan opleveren. Een Turkse generaal die de missie eerder leidde, waarschuwde dat de haat van de Afghaanse burgerbevolking gevaarlijke proporties zal aannemen als de oorlog er komt.

Vanaf volgende week zijn er ongeveer 650 Nederlanders in Afghanistan gelegerd. Nederland voert dan samen met Duitsland het commando over de 4800 militairen van de internationale veiligheidsmacht ISAF. Volgens Kamp is de missie verantwoord. De algemene veiligheidssituatie is volgens hem „relatief stabiel, zij het gespannen”, ondanks het incident van afgelopen vrijdag waarbij enkele raketten op 200 meter van de Nederlandse basis insloegen.

Kamp reageerde geërgerd op de kritiek van GroenLinks en de SP. Vooral de suggestie van SP-kamerlid Van Bommel dat de situatie te vergelijken valt met die van de Nederlandse Dutchbat-militairen in 1994 in Srebrenica stoorde hem. Volgens Kamp is zo’n vergelijking misplaatst. Ook andere kamerfracties reageerden kritisch op de uitlatingen van Van Bommel.

Minister Kamp zei elke dag als eerste de ontwikkelingen en risico’s van het afgelopen etmaal in Afghanistan te bekijken met zijn chef-defensiestaf luitenant-admiraal Kroon. Toch meent hij dat het goed is „eens in de zoveel tijd vanaf enige afstand” de situatie in zijn geheel te beoordelen.

De minister, die in het weekeinde in Kabul voorafgaand aan de commando-overdracht van ISAF spreekt met de Afghaanse president Karzai, zei verder dat hij geen behoefte heeft aan de inzet van Nederlandse commando’s bij de strijd met al-Qaida- en Taliban-eenheden in Afghanistan. Zijn voorganger, Korthals, had die mogelijkheid in december nog nadrukkelijk opengehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer