Binnenland

Aantal dementerenden verdrievoudigt

LONDEN (ANP) – Het aantal gevallen van dementie zal de komende jaren flink toenemen. Rond 2050 lijden wereldwijd meer dan 115 miljoen mensen aan aandoeningen als de ziekte van Alzheimer, drie keer zo veel als nu het geval is. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Londense universiteit King’s College. De studie werd maandag gepubliceerd, op de Internationale Alzheimerdag.

21 September 2009 06:38Gewijzigd op 14 November 2020 08:42
DEN HAAG - Dagbehandeling voor jong dementerenden in verpleeghuis Mariahoeve. Foto ANP
DEN HAAG - Dagbehandeling voor jong dementerenden in verpleeghuis Mariahoeve. Foto ANP

De onderzoekers hebben berekend dat volgend jaar ongeveer 35 miljoen mensen aan een vorm van dementie lijden. Dat aantal zal volgens hen elke twintig jaar bijna verdubbelen. Rond 2030 zouden er ongeveer 65,7 miljoen demente mensen zijn en rond 2050 is dat aantal naar verwachting opgelopen tot 115,4 miljoen.De sterkste groei verwachten de onderzoekers in armere landen. In Latijns–Amerika zou het aantal mensen met dementie de komende twintig jaar met ongeveer 140 procent stijgen, terwijl de verwachte groei in West–Europa maar 44 procent bedraagt.

Oorzaak van de scherpe groei is dat mensen steeds ouder worden, waardoor de kans op dementie ook toeneemt.

De wetenschappers erkennen overigens dat het aantal van 35 miljoen patiënten volgend jaar een schatting is. Veel ontwikkelingslanden houden geen gegevens bij over het aantal mensen met dementie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer