Binnenland

Zeven doden door verkeerd gebruik methotrexaat

UTRECHT (ANP) – Sinds 2007 zijn dertien mensen het slachtoffer geworden van het medicijn methotrexaat omdat dit verkeerd was voorgeschreven. Daarvan zijn er zeven overleden. Dat zegt de brancheorganisatie KNMP in een reactie op de dood van een Utrechtse vrouw eerder dit jaar vanwege een doseerfout met methotrexaat.

19 September 2009 14:40Gewijzigd op 14 November 2020 08:42

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat de betrokken apotheker in dit geval zo blunderde dat hij voor de medische tuchtrechter wordt gebracht, bevestigde een woordvoerder van de IGZ zaterdag. De vrouw in kwestie had reumaklachten. Om de klachten te verminderen, nam zij elf dagen lang het medicijn methotrexaat. Ze had dat echter eens in de week moeten krijgen. Uiteindelijk is zij volgens de IGZ in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het gebruik van het medicijn.Het is volgens de zegsman van de IGZ zeer bijzonder dat een apotheker voor de tuchtrechter wordt gebracht. „Dat komt niet vaak voor", aldus de woordvoerder. De vrouw in kwestie had reumaklachten. Om de klachten te verminderen, nam zij elf dagen lang het medicijn methotrexaat. Ze had dat echter eens in de week moeten krijgen. Uiteindelijk is zij volgens de IGZ in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van het gebruik van het medicijn.

Volgens de woordvoerder van de KNMP zijn in alle dertien gevallen de problemen ontstaan door verwisseling van eenmaal per week met eenmaal per dag. „De KNMP heeft eerder het initiatief genomen om in overleg met andere organisaties adviezen op te stellen en maatregelen te nemen om de kans op doseerfouten met het medicijn methotrexaat uit te sluiten. Toch is het bij een Utrechtse vrouw van 57 jaar alsnog fout gegaan".

Het KNMP pleit nu voor het opnemen van de reden van voorschijven op het recept. Het is een extra maatregel om fouten te voorkomen, aldus het KNMP. „Hierover bestaat echter nog geen overeenstemming met andere partijen. Methotrexaat wordt vooral voorgeschreven bij reumatoïde artritis en de huidaandoening psoriasis in een dosering van eenmaal per week. Soms wordt het ook aan kankerpatiënten voorgeschreven in een dosering van eenmaal per dag".

Als artsen bij het voorschrijven van methotrexaat voortaan de reden van voorschrijven, bijvoorbeeld reuma, op het recept vermelden, kan dat volgens de apothekersorganisatie ernstige doseerfouten voorkomen. Eerder heeft de inspectie, samen met de KNMP en andere partijen afgesproken waarschuwingsstickers op de verpakking te plakken. Wanneer die er komen is nog niet duidelijk.


Het geneesmiddel methotrexaat, ook wel MTX genoemd, wordt gebruikt als ontstekingsremmer en onderdrukker van het menselijk afweersysteem. Het wordt in een lage dosering voorgeschreven bij aandoeningen als reuma, astma, de ziekte van Crohn en psoriasis.

In een hogere dosering wordt het ook gebruikt om de groei van sommige tumoren bij kanker te remmen. Methotrexaat is verkrijgbaar als tabletten en injecties. In ziekenhuizen wordt het vaak via een infuus toegediend.
Nadeel van het middel – een foliumzuurantagonist.– is dat het niet alleen de aanmaak van nieuwe kankercellen remt, maar ook die van gezonde cellen. Daardoor zijn de bijwerkingen vaak op plekken waar de cellen zich delen, zoals maag, huid, bloed en haar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer