Dure externen in dienst Utrecht
Bij de gemeente Utrecht werken tientallen externe krachten tegen tarieven van meer dan 100 euro per uur. Dat blijkt uit een brief die het college van B & W maandagavond aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Het college stuurde de brief na vragen van Leefbaar Utrecht en deSP over extern adviseur Hans Haarsma. Die hielp de gemeente Utrecht afgelopen vier jaar bij deuitvoering van het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht. Haarsma,die werd ingehuurd vanwege per-soneelstekort, kreeg voor zijn werk in totaal 1,4 miljoen euro.Uit het overzicht blijkt dat Utrecht naast Haarsma nog 122 externen inhuurt die meer dan 100 euro per uur verdienen. Het zou gaan om mensen die langer dan een halfjaar in dienst zijn en meer dan 20 uur per week werken.
In de brief erkent de gemeente dat het bij het contract van Haarsma mis is gegaan met de wettelijk vereiste aanbesteding. „Achteraf bezien was de verlenging niet in overeenstemming met de geldende aanbestedingsregels. Op grond daarvan hebben wij de procedures voor het verlengen van externe inhuur aangepast.”
Als verklaring voor de inhuur van externe krachten geeft het college „de specifieke inhoud van de gevraagde werkzaamheden in combinatie met het geringe beschikbare aanbod op de arbeidsmarkt.” Ook een in 2003 ingestelde selectieve vacaturestop zou ertoe hebben bijgedragen dat externen werden ingehuurd.
Fractievoorzitter Schipper van de SP heeft begrip voor de inhuur van externen, maar niet dat die in sommige gevallen jarenlang aanblijven. „We hikken al jaren aan tegen oplopende kosten van inhuur van externen. In 2007 zijn de kosten vervijfvoudigd ten opzichte van 2003 tot een bedrag tussen de 105 en 135 miljoen.”
Ook fractievoorzitter Oldenborg van Stadspartij Leefbaar Utrecht reageert kritisch op de brief. „Uit deze brief blijkt dat het personeelsbeleid van de gemeente Utrecht een grote puinhoop is. Het college heeft geen enkele grip op de inhuur van externen.”
De Leefbaren hebben samen met SP, GroenLinks, D66 en Groep Mossel om een spoeddebat gevraagd. Dat debat vindt donderdag plaats.
CU-wethouder Van der Sluijs, die Personeel en Organisatie in zijn portefeuille heeft, erkent dat de inhuur van externen jarenlang niet op orde is geweest. „We hebben daar onlangs een plan van aanpak voor opgesteld dat moet zorgen voor eenduidige administratie voor de inhuur van externen. We willen hen zo veel mogelijk vervangen door eigen personeel. Ik vind dat de oppositie dus voor haar beurt spreekt.”
Dat het probleem niet eerder is aangepakt, betreurt hij, maar kan hij niet veranderen. „Ik ben zelf nog maar net aangetreden, hoe flauw dat ook klinkt.”