Internationale prijs voor Amber Alert
De dienst Amber Alert, die wordt ingezet als er kinderen worden vermist, ontving gisteravond de IBC Special Award, een prijs voor projecten waarbij technologie en de media op een bijzondere manier worden gebruikt.
„De verdwijning van een kind komt gelukkig zelden voor, maar als het gebeurt, is iedereen erop gericht om het kind zo snel mogelijk weer te vinden”, aldus juryvoorzitter M. Lumley. „De dienst Amber Alert verdient de prijs, omdat het door goed gebruik van technologie een echte sociale dienst levert.”Amber Alert is het systeem waarmee in korte tijd zoveel mogelijk mensen worden gewaarschuwd als een kind wordt vermist. De prijsuitreiking had plaats tijdens de IBC 2009, een internationale beurs voor elektronische media in de RAI in Amsterdam.
Ruim 200.000 personen en organisaties hebben zich inmiddels aangemeld voor het landelijke alarmeringssysteem Amber Alert. Daarmee kan de politie, als een kind is ontvoerd of wordt vermist, miljoenen mensen waarschuwen. Organisaties met duizenden werknemers als de Koninklijke Marechaussee, de NS en beveiligingsbedrijven tellen als één aanmelding.
Het alarmeringssysteem bestaat sinds november vorig jaar. Het bedrijf Netpresenter, dat het systeem ontwikkelde, heeft afspraken gemaakt met alle providers, aldus een woordvoerster gisteren. Dit is van belang bij finales van bijvoorbeeld een televisieprogramma of tijdens de jaarwisseling, wanneer er veel berichten worden verstuurd. Ook zijn de tekstberichten gratis.
Ambert Alert stuurt niet alleen waarschuwingen pers sms, maar ook via e-mail, beeldkranten en via het vriendennetwerk Hyves op internet. Sinds vorige maand behoeven mensen die zich hebben aangemeld bij Amber Alert, geen 25 cent meer te betalen voor elk ontvangen sms’je.
Sinds de introductie in 2008 ging er tweemaal een alarmering uit. De eerste keer was in februari dit jaar, toen de 4-jarige Lorenzo uit Rotterdam werd vermist. De kleuter werd al snel teruggevonden.
De tweede keer was in mei, toen de vader van de 7-jarige Katja Leendertz zijn dochter van het schoolplein in Ede meenam. Hij nam haar mee naar de Verenigde Staten. Daar zit het meisje nog steeds.
Het idee voor het waarschuwingssysteem komt uit de Verenigde Staten. Daar bestaat een soortgelijke dienst.