Utrecht onderzoekt 200 studentenpanden
De gemeente Utrecht gaat tweehonderd panden in de stad onderzoeken op illegale bewoning door studenten. Dit meldt het college in antwoord op vragen uit de raad over de uitzetting van 93 studenten uit een kantoorpand vorig weekeinde.
De studenten moesten vrijdagavond op last van burgemeester Wolfsen en de brandweer het pand aan de Koningin Wilhelminalaan op stel en sprong verlaten vanwege extreem brandgevaar. In het pand waren geen werkende brandmelders, de vluchtroutes waren geblokkeerd en er werd gekookt op ondeugdelijk aangesloten kooktoestellen, zo meldt de gemeente.Volgens de gemeente zijn er tweehonderd soortgelijke ‘bewoonde andere ruimten’. Dat zijn bijvoorbeeld kantoorpanden. In vier gevallen staan er meer dan zeven mensen ingeschreven op het adres. Onderzoek moet uitwijzen of de ruimtes legaal worden bewoond en brandveilig zijn.
Het vrijdag ontruimde pand werd door Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) in 2007 aangekocht om in de toekomst ouderenwoningen in het gebouw te realiseren. Het gebouw werd tijdelijk verhuurd aan een cateringbedrijf, dat de ruimte illegaal verhuurde aan studenten.
De uitgezette studenten hebben allemaal tijdelijk of definitief onderdak gevonden. Enkele studenten die dit niet lukte, zijn door de verhuurder ondergebracht in chalets op een camping in Zeist.
Als de gemeente studentenhuizen gaat controleren op brandveiligheid, moet Utrecht er wel voor zorgen dat er geen studenten op straat komen te staan. Dat vindt de Utrechtsche Studenten Faculteiten (USF). De studentenvakbond wil dat de gemeente zorgt voor onderdak als er studenten hun kamer uit moeten en nodigt de gemeente uit om daarover in gesprek te gaan. Voorzitter Marcus Westerman: „Het is logisch dat studenten het huis uit moeten als het pand brandgevaarlijk blijkt, maar het feit dat studenten aan hun lot worden overgelaten en simpelweg dakloos zijn is schandalig.”