„We hebben niks te verbergen”
Juist deze morgen is ze bemoedigd tijdens de dagopening op het werk. Een paar keer komt manager Marijke Bakker van Scharlaken Koord terug op het gelezen Bijbelgedeelte uit Mattheüs 5. „We hebben geen geheimen.”
Sommige politici zijn vuurbang dat de christelijke hulpverleningsorganisatie op kosten van de belastingbetaler niet zozeer prostituees uit het moeras helpt, maar vooral aan het evangeliseren slaat. Nadat de Amsterdammers eerder steggelden over de missie van Youth for Christ, zijn nu de schijnwerpers op Scharlaken Koord gericht.Op de zolderkamer van het kantoortje aan de rand van de wallen vindt Bakker tijd om even stil te staan bij de ontstane commotie. De aanval van de VVD op de subsidiekraan lijkt vooralsnog afgewend, maar volgende week moet Bakker in Haarlem tekst en uitleg geven over haar werk. „We hebben niks te verbergen”, zegt ze rustig. „Kijk maar op onze website, we maken er geen geheim van wie we zijn. We doen aan preventiewerk, straatwerk en maatschappelijk werk en worden gedreven door ons geloof in Jezus Christus.”
Dat sommige politieke partijen de discussie aanzwengelen, kan Bakker in zekere zin nog wel begrijpen gelet op de specifieke identiteit van Scharlaken Koord. Toch vindt ze de kritiek ten diepste goedkoop en opgeblazen. „Laten politici gewoon contact met ons opnemen en een keer een werkbezoek komen afleggen. Ze mogen alles zien en met iedereen spreken, ook met onze cliënten. Dán pas krijg je een goede discussie.”
Bakker vindt het jammer dat de kritiek niet gaat over hóé de stichting het werk doet, maar om het feit dat Scharlaken Koord een christelijke organisatie is. „We werken volgens de beroepscode, hebben gekwalificeerd personeel in dienst en werken uitstekend samen met andere hulpverleners. Maar het gaat er nu in de discussie alleen om dat de basis van ons werk het christelijk geloof is.”
Toch is de manager niet onder de indruk van de protesten. „Steeds als we meer ruimte lijken te krijgen voor ons werk, volgt er verzet. Maar we kunnen en willen niets afdoen aan onze missie en het personeelsbeleid. Bovendien zijn de cliënten blij met onze hulp. Onze critici zouden de nood van de cliënt eens centraal moeten stellen.”
Bakker heeft inmiddels wat plaatselijke websites van de SP en GroenLinks bekeken. „Die hebben ook vacatures en eisen van sollicitanten dat ze lid zijn van hun partij. Zo hebben wij ook onze eisen. Je kunt bij ons alleen het werk met overtuiging doen en volhouden als je werkt vanuit een levend geloof in Jezus Christus en dat samen met de andere medewerkers wilt delen. “Ons uitstapprogramma is geschreven op basis van de hulpvraag van de vrouwen zelf. Als christen zijn we er wel van overtuigd dat een vrouw niet geschapen is om als prostituee achter een raam te staan. In het eigenlijke werk helpen we natuurlijk iedereen, ongeacht zijn religieuze achtergrond.”
Voor het overgrote deel blijft Scharlaken Koord afhankelijk van particuliere giften. Bakker hoopt dat de eigen achterban in deze tijd de christelijke organisaties zal blijven steunen en waarderen. „We krijgen echt geen 6 miljoen euro, zoals de SP in Haarlem pas stelde. We moeten moeite doen om het hoofd boven water te houden en ik ben zelfs bang dat we dit jaar niet rondkomen.”
Toch voortaan geen subsidie meer aanpakken? Bakker schudt haar hoofd. „Het kan niet zo zijn dat organisaties op voorhand worden uitgesloten, enkel omdat ze christelijk zijn. Dat doet denken aan zwarte tijden in onze geschiedenis. Laten christelijke politici daarom krachtig stelling nemen tegen de seculiere dwingelandij.”