Binnenland

Veenendaal onderzoekt kwestie rond bejaardenflat

Er komt een gemeentelijk onderzoek naar het financiële debacle bij de Veenendaalse stichting Freule Lauta van Aysma. Dat is dinsdagavond besloten tijdens een bijeenkomst van fractievoorzitters van politieke partijen. De commissie komt binnen enkele weken met resultaten. Het is niet uitgesloten dat daarna een gemeentelijke enquêtecommissie wordt ingesteld.

Van onze correspondent
5 February 2003 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

Het gemeentelijke onderzoek moet helderheid verschaffen over de schade die Veenendaal door de affaire kan oplopen. Tevens moet duidelijk worden of er in het gemeentehuis fouten zijn gemaakt, waardoor Veenendaal mogelijk opdraait voor het miljoenenverlies van de stichting Freule Lauta van Aysma. De penningmeester van die organisatie investeerde zonder overleg 10,5 miljoen euro in het dubieuze Amerikaanse luchtvaartproject Turbo Wing.

De instelling van de commissie volgt op de vergadering van de gemeenteraad vorige week. Daarin stelde het college de raad op de hoogte van de problemen bij de stichting. De ontwikkelingen hebben mogelijk gevolgen voor de gemeente, omdat die zich volgens oude documenten borg stelt wanneer de stichting in de problemen komt. Enkele weken geleden betaalde Veenendaal daarom al 1 miljoen euro aan de schuldeiser als tegemoetkoming.

VVD’er W. van Manen maakte bekend dat het college inmiddels heeft toegezegd zo snel mogelijk alle mogelijke informatie over de kwestie ter beschikking te stellen aan de raad. Als het aan D66 ligt, komt er daarna zo snel mogelijk een gemeentelijke enquêtecommissie die een diepgaander onderzoek kan instellen.

De ChristenUnie, die met twee wethouders in het college zit, was aanvankelijk als enige partij tegen het instellen van een onderzoekscommissie. Woordvoerder D. Roodbeen: „Ik wil liever samen met het college ervoor zorgen dat de aansprakelijkheid komt te liggen waar zij hoort. We moeten niet de juristen voor de voeten gaan lopen. Op een later moment kunnen we altijd nog aan een onderzoekscommissie denken.”

De kwestie heeft binnen Veenendaal voor veel opschudding gezorgd. R. Bisschop van de SGP wil daarom twee zaken duidelijk hebben. „We moeten proberen de schade te beperken en de onderste steen moet boven komen.” A. van den Bos van het CDA vond de zaak te ernstig om géén onderzoek in te stellen. „Wat heeft zich hier binnen dit huis afgespeeld”, vroeg hij zich af. Uiteindelijk besloten de partijen daarom toch een commissie in te stellen. Ook de ChristenUnie ging daarmee akkoord, nadat de belofte was gedaan dat de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht wordt genomen.

Inmiddels heeft woningcorporatie Patrimonium zich al gemeld als kandidaat-koper voor de in nood verkerende bejaardenflat. Directeur P. de Vrije: „Ik heb deze week al contact gezocht met onder andere het Sociaal Fonds Volkshuisvesting en het Waarborgsom Sociale Woningbouw, om te bezien of zij ons bij een overname kunnen ondersteunen.” Daarnaast wil hij meewerken aan een onderzoek van stichting De Keursteen, die financiële malversaties in reformatorische kring aan de kaak wil stellen. „Wij willen weten hoe de woningen in de sociale sector kunnen blijven. Ook zijn we benieuwd waar de gelden precies zijn gebleven.”

Interim-bestuurder ds. B. J. van Vreeswijk van de stichting is op voorhand niet tegen een overname van de seniorenflat. „De historische band met de hervormde gemeente is door de landelijke wetgeving achterhaald. De ouderenzorg was nu al veralgemeniseerd omdat exclusief handelen al niet meer mogelijk was.” De predikant is in ieder geval niet bereid om mee te werken aan een eventueel onderzoek van stichting De Keursteen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer