Binnenland

Verzet tegen VN-rapport over seksuele opvoeding

Een rapport van VN-organisatie Unesco over seksuele educatie heeft al voor verschijning protest opgeroepen. Het document bepleit kinderen vanaf hun 9e al bekend te maken met het recht op abortus.

Buitenlandredactie
9 September 2009 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 08:37

Unesco presenteert deze week een nieuwe voorlopige versie van een 90 pagina’s tellend rapport met voorstellen om seksueel overdraagbare ziektes en ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. Het rapport richt zicht primair op kinderen in derde­wereldlanden.De opstellers adviseren ouders en leraren om kinderen tussen de 5 en de 8 jaar al voor te lichten over masturbatie en hun te leren dat dit niet beschadigend is. Kinderen tussen de 9 en de 12 moet geleerd worden wat abortus is en voorgelicht worden over de legale status van abortus in eigen land en wereldwijd. Zij zouden ook al onderwijs moeten krijgen over condoomgebruik, hoewel ze ook voorgehouden moet worden dat onthouding de beste preventie is tegen ongewenste zwangerschappen.„Seksuele voorlichting moet kinderen bereiken, voordat ze seksueel actief zijn, of dat nu vrijwillig is of onder dwang”, zo beschrijven de opstellers van het rapport hun uitgangspunt. Unesco zegt de richtlijnen te hebben opgesteld na grondig internationaal onderzoek en benadrukt dat gezondheid boven individuele meningen moet gaan.

Prolifeorganisaties beschouwen de richtlijnen echter als pro-abortuspropaganda. Ze wijzen erop dat het rapport aan het begin verwijst naar individuele rechten („ieder mens is uniek en waardevol”), maar verder, in de woorden van de Amerikaanse pro-life-activist Scott Fischbach, „in alle onderdelen een hard-core pleidooi voor abortus is.”

De VN-bevolkingsorganisatie UNFPA heeft overwogen zich terug te trekken als deelnemer aan het project, berichtte The New York Times. Volgens de krant heeft kritiek van prolifegroepen UNFPA daartoe gebracht. Het Unesco-richtlijnen worden in oktober in New York officieel gepresenteerd

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer