Familieleden slachtoffers laat geïnformeerd
Het informeren van familieleden van slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag schoot tekort, omdat de slachtofferlijsten moeizaam tot stand kwamen. De ambulances bleken niet te werken met de nationale gewondenkaart.
Dat is niet verplicht, maar geldt wel als landelijke norm bij geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen. Ook wilden sommige ziekenhuizen geen gegevens van slachtoffers aan de autoriteiten geven vanwege het medisch geheim van artsen en de zorgplicht van ziekenhuizen.Dat constateert de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), die op verzoek van de gemeente Apeldoorn een feitenonderzoek heeft gedaan naar de voorbereidingen van Koninginnedag, het verloop van de dag en de hulpverlening. Ziekenhuizen hadden ook veel tijd nodig om slachtoffers op een zorgvuldige manier te kunnen identificeren.
Ric de Rooij, hoofd van de inspectie, wees erop dat er vaker problemen zijn bij de registratie van slachtoffers na een incident. Ook na de crash van een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol op 25 februari waren daarmee problemen.
De gewondenkaart is een registratieformulier waarop ambulancemedewerkers de identiteit van het slachtoffer noteren en de plaats waar ze naartoe gaan. Een afschrift daarvan moet worden afgegeven aan autoriteiten op het rampterrein, zodat snel te achterhalen is waar iemand heen is gebracht. In Apeldoorn vertrokken ambulances „in de hectiek" en „zijn ze vergeten op adequate manier te communiceren waar ze heen gingen", zei De Rooij in een toelichting op de bevindingen van de inspectie. Daardoor wisten enkele familieleden van slachtoffers of nabestaanden niet waar hun familielid was en hadden ze moeite dit te achterhalen.
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zal het probleem aankaarten bij de voorzitters van de veiligheidsregio’s, gemeenten, de ambulancezorg en de vereniging van ziekenhuizen. Volgens haar moeten er duidelijke afspraken komen tussen de partijen. Die moeten in een landelijk geldend protocol worden vastgelegd, zodat overal dezelfde regels gelden.