Tienduizend bedrijven weg uit nationale WAO-regeling
Al tienduizend bedrijven stappen dit jaar uit de nationale WAO-regeling. Zij geven er de voorkeur aan om hun personeel zelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Voor de overgebleven bedrijven dreigt een premiestijging.
Dat meldt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), dat de nationale WAO-regeling uitvoert. Deze instantie moet ook toestemming geven willen bedrijven de arbeidsongeschiktheid zelf gaan regelen.
Bijna tweederde van de bedrijven die uit de nationale WAO-verzekering willen stappen, mag dat niet. Het UWV heeft van de 26.000 aanvragen er 16.000 afgewezen, zei een woordvoerster vanochtend. De meeste bedrijven hadden geen bankgarantie overlegd of hadden hun verzekering niet op orde. Werkgevers hadden per 1 januari de laatste kans om uit het landelijke WAO-stelsel te stappen.
„Nogal wat ondernemers hadden zich haastig aangemeld, vlak voor de sluitingstermijn in oktober. Vermoedelijk hebben ze er later van afgezien om de aanvraag echt door te zetten”, aldus de woordvoerster.
Door de afschaffing van de boeteregeling voor kleine bedrijven is het vooral voor bedrijven met vijftien of minder mensen in dienst aantrekkelijk om de WAO zelf te gaan regelen. Zij moeten het komend jaar 2,38 procent van de werknemerslonen gaan betalen, tegen 1,31 procent in 2002. Door het vertrek van de vele bedrijven dreigt deze forse lastenverzwaring nog zwaarder uit te vallen.
Door de uittocht van circa 10.000 bedrijven in januari is het aantal bedrijven dat niet meedoet met de nationale WAO-verzekering ongeveer verdrievoudigd. Een halfjaar eerder waren er nog 4801 eigenrisicodragers, waarvan 892 grote werkgevers en 3909 kleine werkgevers.