Neuroloog ziekenhuis Twente nooit aangepakt
Het Medisch Spectrum Twente (MST) uit Enschede heeft tussen 1992 en 2005 het gebrekkige functioneren van de omstreden neuroloog Ernst J.S. onvoldoende aangepakt. Daardoor kwam de kwaliteit van de patiëntenzorg in het geding. De neuroloog stelde jarenlang tientallen onjuiste diagnoses, schreef verkeerde geneesmiddelen voor en stal voor eigen gebruik medicijnen uit het ziekenhuis.
De commissie–Lemstra die de wanpraktijken onderzocht, kraakt harde noten over het optreden van de vorige raad van bestuur van het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ruim een half jaar deed de commissie onderzoek. Ze presenteerde dinsdag haar bevindingen in het rapport ’En waar was de patiënt…’.Uit haar onderzoek blijkt dat het ziekenhuis het slechte functioneren van de specialist bewust onder de pet heeft gehouden. Volgens de commissie wilde het ziekenhuis reputatieschade voor zichzelf en de arts voorkomen. Ze verwijt de IGZ dat ze geen actief onderzoek heeft ingesteld, ook al kreeg de inspectie in 2000 al een klacht binnen.
Het rapport stelt vast dat de vorige directie pas in actie kwam toen in 2003 duidelijk werd dat de man medicijnen stal voor zijn verslaving. Al in 1998 stelt een collega de omstreden praktijken van de neuroloog aan de kaak.
De commissie bevestigt ook dat het ziekenhuis eind 2001 een patiënte dwong de fouten in haar behandeling en klachten aan het adres van de neuroloog geheim te houden. Het ziekenhuis kwam met haar overeen dat zij een schadevergoeding van 15.000 gulden kreeg.
In 2004 zette het MST de omstreden neuroloog eindelijk op non–actief. Hierna ging de man, tegen alle afspraken in, aan het werk in Duitsland. In 2005 trokken ruim twintig gedupeerden gezamenlijk aan de bel, al bleef het daarna vier jaar lang stil. In februari van dit jaar opende het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek naar de man. Bij letselschade–advocaat Yme Drost hebben zich meer dan 170 mensen gemeld die zich benadeeld voelen door de neuroloog. Drost heeft 75 civiele claims in voorbereiding.
Het bestuur van het ziekenhuis noemt de resultaten van het rapport „onthutsend en bijzonder ernstig". Volgens bestuursvoorzitter Herre Kingma is de huidige raad van bestuur geschrokken van de gebrekkige aandacht voor de voormalige patiënten van de ex–neuroloog. Gedupeerde patiënten stoorden zich dinsdag aan de uitleg die Kingma gaf aan het rapport van de commissie–Lemstra. Zij zijn ervan overtuigd dat Kingma in zijn vorige functie als inspecteur–generaal voor de Gezondheidszorg moet hebben geweten van de praktijken van de specialist. Hij ontkent dat overigens.
De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) heeft geschokt gereageerd op het onderzoek van de externe commissie die in opdracht van het MST de affaire rond Ernst J.S. heeft onderzocht. Justitie hoopt het gerechtelijke vooronderzoek naar de aangiften tegen hem dit najaar af te ronden. Op basis daarvan beslist het OM of de man strafrechtelijk kan worden gevolgd.