Binnenland

Politie vraagt tips bij aanpak patserbak

De politie gaat mensen die rondrijden in een auto die ze eigenlijk niet kunnen betalen, flink aan de tand voelen.

Binnenlandredactie
18 August 2009 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 08:28

Vijf politiekorpsen doen mee aan een proef om auto’s, scooters, sieraden en grote huizen af te pakken van criminelen. De politie roept burgers op tips door te geven van mensen die opeens een duur huis kopen of in een luxe ‘patserbak’ rijden, die mogelijk wordt gefinancieerd uit criminele activiteiten.Ook jongeren die opeens over dure spullen beschikken, hebben wat uit te leggen aan de politie. De bewijslast wordt daarbij omgekeerd: bij vermoedens van diefstal moeten mensen bewijzen dat ze iets op legale wijze hebben verkregen. De politie schakelt de hulp in van experts uit het bankwezen en de accountancy.

De politie IJsselland begint vandaag al met de proef, een vervolg op het ”cabrioproject” in Amsterdam. Daar trok de politie na of bestuurders van een cabrio deze wel konden betalen.

„Bijna iedereen kent in zijn of haar omgeving wel mensen die in een auto rondrijden die ze onmogelijk kunnen betalen. Dat soort vermoedens willen we hebben”, aldus een woordvoerder van de politie IJsselland gisteren.

Volgens de politie heeft ruim 80 procent van de gepleegde misdrijven in Nederland een financiële oorsprong. Het idee achter de nieuwe aanpak is dat deze demotiverend werkt. „Jongeren kunnen zich op dit moment afvragen waarom ze nog moeten studeren, als een vriend door de verkoop van wiet op een mooie scooter kan rijden. Ook dat willen we aanpakken.”

De financieel experts zijn nodig om de gangen van potentiële criminelen na te gaan. „De gemiddelde agent weet niet voldoende van bijvoorbeeld beleggingen. Bovendien werken criminelen vaak volgens vaste patronen.”

Nu komen nog te weinig tips binnen van mensen met vermoedens. „Maar het is ook zo dat we daar voorheen te weinig naar hebben gekeken. We keken alleen naar de feiten.”

De politie wil inspelen op de onderbuikgevoelens van burgers, zei de woordvoerder. Bang voor een stuwmeer aan valse beschuldigingen is hij niet. „Er moeten duidelijk aanwijzingen zijn voordat wij een onderzoek starten.”

De proef tegen financieel-economische criminaliteit is vandaag in Zwolle gepresenteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer