Binnenland

„Eigen Molukse republiek niet langer ideaal”

DEN HAAG – Het streven naar een zelfstandige Molukse staat is niet langer het enige doel van de Molukse regering in ballingschap, zegt de nieuwe president van de RMS, John Wattileti.

Redactie politiek
17 August 2009 06:57Gewijzigd op 14 November 2020 08:27
ASSEN - Herdenking van het het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken, vorige jaar in Assen. - Foto ANP
ASSEN - Herdenking van het het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken, vorige jaar in Assen. - Foto ANP

De RMS-president doet zijn uitlatingen vandaag in het Nederlands Dagblad. Tot dusver was het hoofddoel van de regering van de Republik Maluku Selatan (RMS) een zelfstandige Molukse republiek, los van Indonesië, waarvan de eilandengroep tot op heden deel uitmaakt.In het vraaggesprek zegt Wattileti bereid te zijn de toekomst van de Molukken in handen te leggen van de bevolking op de eilanden. Mochten de Molukse inwoners aangeven niet langer te streven naar een eigen staat, dan is hij „bereid daar consequenties aan te verbinden.”

Sinds 1966 streeft de RMS-regering vanuit Nederland naar herstel van de Republik Maluku Selatan, die op 25 april 1950 op Ambon werd uitgeroepen. Binnen een halfjaar maakte de Indonesische leider Sukarno met geweld een einde aan het onafhankelijkheidsstreven van de Molukkers. Die zetten hun strijd voor een vrije republiek der Zuid-Molukken vervolgens voort vanaf het eiland Ceram, en later vanuit Nederland, waarheen een deel van de Molukkers inmiddels was uitgeweken. Momenteel wonen er zo’n 60.000 Molukkers in Nederland.

Een eigen staat die politiek onafhankelijk is, is voor het welzijn van de Molukkers echter niet per se noodzakelijk, stelt de nieuwe RMS-president Wattileti, nu. Als de Molukken autonomie krijgen, zoals ook op Atjeh is gebeurd, zouden zij onderdeel kunnen blijven van de Indonesische staat. „Het belangrijkste is dat wij het zelf voor het zeggen hebben op de Molukken.”

Of zo’n volksraadpleging er werkelijk kan komen, is echter zeer de vraag, stelt Wattileti. De Indonesische regering heeft daar tot nu toe geen enkele ruimte voor geboden.

De 54-jarige jurist Wattileti behoort tot de tweede generatie van Molukkers, tot de generatie die het kortstondig bestaan van de RMS op Ambon niet zelf heeft meegemaakt. Dit najaar neemt hij het presidentschap van de Molukse regering in ballingschap over van de 86-jarige Frans Tutuhatunewa. De koersverlegging van de RMS onder Wattileti past bij de meer pragmatische instelling van Molukkers van de tweede en de derde generatie.

In de jaren zeventig baarden jonge Molukkers in Nederland veel opzien door onder meer gewelddadige treinkapingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer