„Offensief beleid voor natuur nodig”
’s-GRAVELAND - De Vereniging Natuurmonumenten hoopt dat het nieuwe kabinet kiest voor een offensief natuurbeleid. „Dat is dringend nodig, want de kwaliteit van de natuur in Nederland gaat nog altijd achteruit”, zegt algemeen directeur J. Bauer.
Ook de aanstaande verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn van groot belang voor het natuurbeleid. „Provincies spelen een sleutelrol in de uitvoering hiervan.”
Het kabinet-Balkenende bracht met forse bezuinigingen het natuurbeleid tot stilstand, meent Natuurmonumenten. Bauer hoopt dat de nieuwe coalitie daarin weer beweging brengt. „Het verkiezingsprogramma van het PvdA bevat goede paragrafen over de natuur. Dat geldt eveneens voor het CDA, dat zegt te hechten aan begrippen als leefbaarheid, duurzaamheid en rentmeesterschap. Beide partijen stellen in ieder geval niet de Ecologische Hoofdstructuur, de EHS, ter discussie.”
De realisatie van dit grote netwerk dat natuurgebieden in Nederland met elkaar verbindt, is een van de speerpunten van Nederland Natuurlijk, een coalitie van achttien instanties, waarvan behalve Natuurmonumenten ook de ANWB deel uitmaakt.
Het grote draagvlak voor natuur in de samenleving moet worden vertaald in beleid, aldus Bauer. „Miljoenen Nederlanders zijn lid of donateur van een natuur- of milieuorganisatie. Ook uit opiniepeilingen blijkt dat een grote meerderheid van de bevolking behoud en herstel van natuur- en landschapswaarden belangrijk vindt. Uit een NIPO-onderzoek kwam zelfs naar voren dat deze onderwerpen hoger scoorden dan het allochtonenbeleid. Drie op de vier ondervraagden vonden dat er ook in economisch slechte tijden moet worden geïnvesteerd in natuur. Burgers hebben blijkbaar grote behoefte aan een groene omgeving waarin ze kunnen bijkomen van de opwinding van alledag.”
Natuurmonumenten pleit ervoor dat er rond en in steden veel meer natuurgebieden en groenvoorzieningen komen. „Meer ruimte voor natuur in de directe leefomgeving draagt eveneens bij aan de leefbaarheid van de maatschappij. We hopen dat het kabinet ook voor zo’n collectieve waarde opkomt.”
De directeur wijst erop dat provincies zowel direct als indirect veel invloed op de kwaliteit van natuur en landschap hebben. „Ze spelen een sleutelrol bij de uitvoering van plannen, zoals de financiering van aankopen of het subsidiëren van onderhoud van landschapselementen. De uitslag van de provinciale verkiezingen is dan ook bepalend voor belangrijke beslissingen in de toekomst.”
Noord-Brabant geeft wat dat betreft het goede voorbeeld, aldus Natuurmonumenten. Gedeputeerde Staten namen -ondanks de landelijke stop- onlangs het besluit toch agrarische bedrijven in natuurgebieden op blijven te kopen. Het college trekt daarvoor dit jaar 55 miljoen euro uit en verwacht dat dit voorschot zal worden terugbetaald op het moment dat er meer rijksgelden beschikbaar zijn.
Bauer: „Ook dit illustreert de noodzaak dat de nieuwe regering de bezuinigingen op aankopen van grond voor natuur ongedaan moet maken. De afwezigheid van een offensief natuurbeleid brengt ons nergens en treft ook de agrarische sector. In 1990 is afgesproken dat de EHS uiterlijk in 2018 klaar zou zijn. Qua omvang is dit het grootste Rijksproject dat ooit gestart is. De voortgang daarvan moet niet afhankelijk zijn van de conjunctuur.”