Binnenland

Hells Angels eisen miljoenen compensatie

AMSTERDAM (ANP) – Vierentwintig Hells Angels eisen in totaal 2,2 miljoen euro schadevergoeding van de Nederlandse staat. Dat liet het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag weten. De Hells Angels willen geld zien voor de schade die ze zeggen te hebben geleden door hun vervolging door justitie.

6 August 2009 17:04Gewijzigd op 14 November 2020 08:25

Advocaat Bram Moszkowicz eist voor zijn cliënt Harrie Stoeltie ruim een derde van het bedrag op, bijna 800.000 euro schadevergoeding. De advocaat van ’big’ Willem van Boxtel, voormalig voorzitter van de Amsterdamse Hells Angels, claimt volgens het landelijk parket het grootste bedrag van ruim een miljoen euro. De rechtbank in Amsterdam behandelde donderdag twaalf zaken waarin Hells Angels inzetten op schadevergoeding.In een poging van het OM de in haar ogen criminele motorclub te bestrijden, heeft een aantal leden van de club enkele maanden in voorarrest gezeten. De civiele rechter heeft de wens van justitie om de Hells Angels te verbieden, niet vervuld en de strafrechter verklaarde het OM niet–ontvankelijk. Justitie mocht de Hells Angels niet verder vervolgen toen bleek dat tegen de regels in vertrouwelijke gesprekken tussen verdachten en hun advocaten waren afgeluisterd en bewaard.

Het OM vindt het geëiste bedrag, dat uit de zak van de belastingbetaler moet komen, echter veel te ver gaan. „Je moet je afvragen of deze personen een schadevergoeding moeten krijgen, terwijl ze eigenlijk al heel goed wegkomen", zei persofficier Theo D’Anjou van het landelijk parket in een reactie.

Volgens D’Anjou is bij de wet geregeld dat mensen die onschuldig blijken, voor een schadevergoeding in aanmerking komen. „Maar de rechter is bij deze ex–verdachten helemaal niet aan die vraag toegekomen".

Stoeltie, lid van de chapter (afdeling) Amsterdam, zat twee maanden vast toen het OM hem moest laten gaan. De 51–jarige Stoeltie, die in het verleden meerdere malen werd veroordeeld voor geweldsdelicten en als hoofd beveiliging werkte voor het later gesloten luxebordeel Yab Yum, is volgens Moszkowicz in de media met allerlei criminele activiteiten in verband gebracht. Kansen op de arbeidsmarkt zou hij door toedoen van het OM kunnen vergeten. Daarom acht Moszkowicz „vijf bruto jaarsalarissen niet buitensporig".

Moszkowicz hekelde de hetze van het OM tegen de Hells Angels, die volgens hem voortdurend gecriminaliseerd en gedemoniseerd werden. „Het is een rechtmatige club. Dat is tot aan de Hoge Raad uitgevochten", aldus de raadsman.

In totaal hebben 35 Hells Angels bij het OM om schadevergoeding verzocht. In elf gevallen kwam het OM met de Hells Angels tot een oplossing. Twaalf gevallen werden zes weken geleden door de rechtbank behandeld. De rechter streeft er in alle gevallen naar om nog in augustus uitspraak te doen. De zaak van Van Boxtel is voor onbepaalde tijd aangehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer