Cultuur & boeken

De ramp trof niet alleen Zeeland

Titel:

Martien Vos
29 January 2003 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

”Historische Reeks Land van Heusden en Altena (deel twaalf). Herdenkingsbundel Watersnoodramp 1953”
Auteur: drs. P. E. H. M. van Dun (eindred.)
Uitgeverij: Stichting Historische Reeks Land van Heusden en Altena, Wijk en Aalburg, 2003
ISBN 90 806275 2 6
Pagina’s: 240 pag.; € 19,53. Verkrijgbaar bij J. Vos te Wijk en Aalburg, tel. 0416-695148. „Ten onrechte wordt de watersnoodramp van 1953 vaak alleen verbonden met de provincie Zeeland. Deze zienswijze doet echter tekort aan de andere gebieden, die ook zwaar leden onder de kracht van het water. Want onder andere ook het Land van Heusden en Altena werd geconfronteerd met de verwoestende werking ervan.”

Dat staat te lezen op de achterflap van deel twaalf van de Historische Reeks Land van Heusden en Altena. Het boek is geheel gewijd aan de watersnoodramp van 1953.

Voorzitter dr. C. de Gast van de stichting in het voorwoord: „Dit twaalfde deel is samengesteld uit respect voor al degenen die slachtoffer waren van de ramp, maar ook voor de jongere en komende generaties, opdat zij niet vergeten…”

De herdenkingsbundel, die verlucht is met 88 afbeeldingen, meest foto’s, bevat een algemene inleiding en beschrijft veel historische momenten. Ongeveer de helft van het boek bestaat uit ooggetuigenverslagen.

Een keur van scribenten werkte eraan mee, waaronder een aantal leerlingen van het Altena College uit Sleeuwijk. Zij verdiepten zich in de verslaggeving van de regionale pers uit die dagen.

Aangrijpend is het verhaal ”Boerenverdriet” van J. Vos, waarin Dina Vos-Van Wijk uit Wijk en Aalburg vertelt hoe haar vader en twee broers van vijftien en 23 jaar omkwamen in de Biesbosch, in de polder Boerenverdriet. Deze polder huurde haar vader met enkele andere boeren. De broers werden staand en zittend dood aangetroffen in een knotwilg, terwijl hun vader eronder lag. Nog steeds tast de familie in het duister of ze door verdrinking of door de kou zijn omgekomen. Op 5 februari 1953 zijn ze vanuit de gereformeerde gemeente te Aalburg begraven. De leiding van de dienst was in handen van ds. W. Hage.

Schrijfster Geke van de Merwe interviewde Nelly van der Ham-Verbeek uit Hank, die acht jaar was toen ze haar vader voor haar ogen zag verdrinken.

De verhalen uit het boek worden gevisualiseerd in de expositie ”Watersnoodramp 1953”, in het Biesboschmuseum in Werkendam van 1 februari tot 31 december 2003. Er is ook uniek archiefmateriaal te zien en foto’s van streekgenoten die betrokken waren bij het dichten van de dijkgaten in Zuidwest-Nederland. Met beelden van huiselijke taferelen wordt een indruk gegeven van de hoogte van het waterpeil in de huizen.

Meer over
Watersnood 1953

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer