Tip wethouder had voorgeschiedenis
De Wageningse ex-wethouder Jack Bogers zal zich in april voor de rechter moeten verantwoorden omdat hij zijn ambtsgeheim zou hebben geschonden. Justitie heeft besloten hem te vervolgen omdat hij de werkgever van Volkert van der G. heeft getipt. Al eerder gaf de Wageningse bestuurder blijk van zijn sympathieën voor het linkse actiewezen.
Het is 6 mei 2002: de dag van de moord op Pim Fortuyn. Burgemeester J. Sala van Wageningen brengt wethouder en loco-burgemeester Bogers van GroenLinks die avond op de hoogte van de mogelijke betrokkenheid van een medewerker van Vereniging Milieu-Offensief (VMO) bij de moord. Dat is van belang omdat VMO in Wageningen is gevestigd. Bogers mag de informatie onder geen beding doorvertellen.
Bogers belt echter direct zijn vriend Sjoerd van der Wouw, collega van Van der G. bij Vereniging Milieu-Offensief, en licht hem in. Het mag duidelijk zijn dat dit het werk van de recherche niet vergemakkelijkt. Als er zich belastend materiaal op het kantoor van VMO bevond, kon dat dankzij de tip van Bogers worden weggehaald.
Een dag na de moord is Bogers aanwezig bij crisisberaad van GroenLinks in Wageningen, waar zich een bont gezelschap van linkse politici en activisten heeft verzameld. In een interview in De Groene Amsterdammer zei hij dat de mogelijke gevolgen van de arrestatie voor de milieuorganisaties en linkse Wageningse organisaties op de agenda stonden. „Dat was voor mij de reden om er ’s avonds over te praten.” Hij was naar zijn zeggen bang dat de zaak tegen Volkert van der G. zou terugslaan op de politieke beweging.
Bogers zegt hierover gesproken te hebben met partijvoorzitter Mirjam de Rijk van GroenLinks. „Ik heb haar alles verteld wat ik weet over Milieu-Offensief en de contacten die ik heb met mensen uit die linkse hoek. Ik heb ook gezegd dat ik denk dat het tijd is voor kritische zelfreflectie.”
Bogers keerde vorig jaar niet terug in de gemeenteraad, maar hij heeft als politiek activist zijn veren niet verloren. In november vorig jaar bracht hij op uitnodiging van Mient Jan Fabers IKV een bezoek aan de gemeente Srebrenica.
Het telefoontje op 6 mei 2002 was niet de eerste keer dat hij meehielp het werk van justitie te frustreren. In 1990 wordt de Wageningse student Ruud van Aken door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD, de huidige AIVD) benaderd om informant te worden. Van Aken is lid van GroenLinks en stapt naar de lokale fractietop, waarvan Bogers dan deel uitmaakt. Daar krijgt hij opdracht om het vervolggesprek met de BVD-agent op te nemen met een verborgen microfoontje. Vervolgens laat GroenLinks het gesprek via de pers uitlekken. De inlichtingendienst kan niets anders dan de infiltratie afblazen.
De BVD probeerde informatie te verzamelen over ondergrondse actiecellen van milieuactivisten, waarin ook Volkert van der G. actief was. Wageningen is zeker in die tijd een stad waar het linkse activisme welig tiert. Studenten telen er ecologisch-dynamische weed en kraken gebouwen. In die sfeer is GroenLinks, van oudsher de beschermheer van radicaal activisme, een populaire partij. Bogers drukte dat echter íéts anders uit. In Wageningen studeren „veel groene en weldenkende mensen.”
In 2001 wordt Bogers gevraagd door de landelijke campagnecommissie voor GroenLinks met onder anderen Paul Rosenmöller en Femke Halsema. „Daar wordt nagedacht over de politieke koers die GroenLinks zou moeten varen”, aldus Bogers. Kritische zelfreflectie stond toen nog niet hoog op de agenda.