Limburgse vlinder verdwaald in Zeeland
Door nog onbekende oorzaak zijn er deze week boswitjes opgedoken in Zeeland. Deze vlindersoort kwam tot nu toe alleen voor in Zuid-Limburg en is volgens de Vlinderstichting zelf niet in staat helemaal naar Zeeland te fladderen.
Medewerkers van de Vlinderstichting vermoeden dat een pop van het boswitje meegereisd is in de bagage van Zeeuwen die in Limburg op vakantie zijn geweest. De vlinder kan ook uit het buitenland meegenomen zijn in bijvoorbeeld een camper of een caravan.De Leptidea sinapis komt sinds 1993 in Nederland voor. Op de Pietersberg bij Maastricht woont een vaste populatie. De vlinder kan zich wel een paar kilometer verplaatsen, maar geen grote afstanden afleggen.
Het gaat volgens de Vlinderstichting met veel vlinders beter in Nederland. Zo is de afgelopen week de oranje luzernevlinder op veel plekken gezien, terwijl dit diertje tot nu toe ook alleen in het zuiden van Nederland voorkwam. De nieuwe generatie distelvlinders doet het eveneens goed.
In Friesland hebben natuurbeheerders een populatie grote weerschijnvlinders ontdekt. Er waren maatregelen genomen om die zeldzame vlinder te lokken, maar die hadden tot nu toe geen resultaat. Hetzelfde geldt voor de kleine ijsvogelvlinder, een beschermd diertje dat op de rode lijst van bedreigde diersoorten staat. De vlinder foerageert op kamperfoelie op vochtige schaduwplekken. In een natuurgebied in Oost-Gelderland zijn zulke plaatsen aangelegd en kortgeleden zijn daar ijsvogelvlinders gezien.
Volgend weekeinde organiseert de Vlinderstichting voor het eerst in Nederland een tuinvlindertelling. In België is dat al jarenlang een succes.
vlindermee.nl.