Binnenland

Massale vaccinatie tegen mazelen op cruiseschip

Alle 2100 bemanningsleden en passagiers van het cruiseschip Equinox, dat momenteel in de Eemshaven in Groningen ligt, worden ingeënt tegen de mazelen. Het zeer besmettelijke virus werd eerder deze week bij twee medewerkers van het schip vastgesteld.

ANP
17 July 2009 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 08:21
Alle 2100 bemanningsleden en passagiers van het cruiseschip Equinox, dat momenteel in de Eemshaven in Groningen ligt, worden ingeënt tegen de mazelen. Foto ANP
Alle 2100 bemanningsleden en passagiers van het cruiseschip Equinox, dat momenteel in de Eemshaven in Groningen ligt, worden ingeënt tegen de mazelen. Foto ANP

Om verdere besmetting te voorkomen is besloten alle mensen aan boord een vaccin aan te bieden, zo maakte de Hulpverleningsdienst Groningen vrijdag bekend.Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Vrijwel alle Nederlanders die geboren zijn na 1975 zijn tegen de ziekte ingeënt. Oudere mensen die in hun kindertijd de mazelen hebben gehad, zijn nu immuun voor het virus.

Het is de bedoeling dat het nieuwe cruiseschip vrijdagmiddag met 1300 bemanningsleden en ruim achthonderd gasten voor een eerste vaart vanuit de Eemshaven naar het Engelse Southampton vertrekt. Medewerkers en gasten, voornamelijk mensen uit de reiswereld, komen uit verschillende landen. Voordat de gasten vrijdagmiddag aan boord gaan, worden zij geïnformeerd en krijgen ze het vaccin aangeboden. De Hulpverleningsdienst heeft de lokale autoriteiten in Southampton op de hoogte gebracht.

De medische staf van het schip, dat eigendom is van een Amerikaanse rederij, had eerder al besloten twintig bemanningsleden die de afgelopen tijd intensief contact hebben gehad met de zieken, onder te brengen in een hotel in Delfzijl. Volgens de Hulpverleningsdienst is inmiddels vast komen te staan dat niemand uit deze groep besmet is. Ook waren aan boord al extra hygiënemaatregelen genomen.


Wat is mazelen?
Mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie. Via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid, besmetten mensen elkaar. Ook kan het overslaan via onder meer bestek, bekers en speelgoed. Het virus kan anderen zelfs over grotere afstanden aansteken. Het is zo besmettelijk dat afstand houden en vaak de handen wassen niet helpt. Iedere patiënt besmet minimaal tien anderen. Ziekte volgt bijna altijd.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Mazelen begint met hoge koorts, rode ogen, hoesten en verkoudheid. In een vroeg stadium hebben patiënten witte vlekjes met een rode stip aan de binnenkant van de wangen. Ook ontstaan er vlekken op het gezicht, in de nek en de hals. De vlekken liggen voelbaar op de huid. Na verloop van tijd verkleurt de huid over het hele lichaam egaal rood. De koorts loopt steeds verder op. Vooral kinderen onder de vijf jaar en volwassenen die niet zijn ingeënt, kunnen erg ziek worden.

Wat zijn de complicaties?
Een deel van de zieken krijgt oorontsteking, soms met blijvende doofheid als gevolg. Een klein deel loopt een (levensbedreigende) longontsteking op. Heel soms leidt mazelen tot een acute hersenontsteking, die vaak blijvende hersenschade veroorzaakt. Een tot twee van de duizend patiënten sterven. Dat kan zelfs nog jaren na de besmetting gebeuren.

Bestaat er een medicijn?
Tegen mazelen bestaat geen behandeling. Artsen kunnen alleen een middel geven tegen koorts en pijn. Bijkomende bacteriële infecties kunnen worden bestreden met antibiotica. Tegen hersenontsteking is niets te doen.

Worden kinderen ingeënt tegen mazelen?
In 1976 zijn de mazelen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf 1987 maakt de inenting deel uit van de BMR–vaccinatie. BMR staat voor bof, mazelen en rodehond. Kinderen krijgen een prik als ze veertien maanden en negen jaar oud zijn. Ongeveer 5 procent van de Nederlandse kinderen is niet ingeënt, meestal om religieuze redenen. Onder deze groep breken van tijd tot tijd epidemieën uit. In die van 1999/2000 stierven drie kinderen aan de mazelen. Toen werden 150 jonge patiëntjes opgenomen in het ziekenhuis. Personen die niet zijn ingeënt of vroeger nooit het virus hebben opgelopen, lopen een risico in een gebied waar het veel voorkomt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer