Duurzaam kamperen in natuur
LEMELERVELD (ANP) - Steeds meer kampeerders kiezen voor rust, ruimte en duurzaamheid. Het aantal reserveringen op een natuurkampeerterrein groeit gestaag. Ook het aantal ondernemers dat zo’n camping wil beginnen, neemt flink toe.
Anton en Alice Snel van De Rietkraag in Lemelerveld (gemeente Dalfsen) namen in 2007 op oudere leeftijd, na zes jaar voorbereiding, de stap. Het was al tijden Antons wens om een camping te beginnen. Om zich te onderscheiden van de commerciële en boerencampings in de buurt én uit overtuiging, koos het echtpaar voor een natuurkampeerterrein.Naar een geschikt terrein hoefden ze niet lang te zoeken. Het weiland achter hun boerderij toverden ze om tot een camping. Hier hebben gasten een grote plek en veel privacy. Zwembaden of sauna’s vinden ze er niet, maar wel waterpartijen, wandelpaden en vergezichten. Toch ontbreekt het niet aan luxe. „Natuurkamperen heeft ten onrechte nog een oubollig imago”, aldus Anton.
Kampeerders komen op De Rietkraag helemaal tot rust. Kinderen hoeven zich er niet te vervelen. Zij vermaken zich in de zandbak en met grondwater dat wordt opgepompt. Ze mogen helpen bij het verzorgen van de dieren in de kinderboerderij. Van het snoeiafval bouwen zij hutten. Hier doen ze geen computerspelletjes, maar spelen zij verstoppertje, varen ze met bootjes op het Overijssels Kanaal en trekken met schepnetjes de natuur in.
„Veel mensen begrijpen niet dat ik nu nog zeven dagen ga werken, maar het voelt niet als werk. Het is genieten. Mensen zitten ’s avonds gezellig bij een vuurtje. Je zou het moeten voelen”, vertelt de beheerder glunderend. Hij is trots als hij hoort dat gasten zich op de camping thuis voelen.
Snel ziet het aantal overnachtingen elk jaar met 30, 40 procent toenemen. Het paar verwelkomt vooral mensen uit het westen van het land. Vaak gaat het om fietskampeerders. „Ook 65-plus slaapt gepeesd en gebruind in een tentje”. Door de crisis verwacht Snel dit jaar nog meer gasten.
De kampeerders hebben het respect voor de natuur met elkaar gemeen. Zij voelen zich verantwoordelijk voor het terrein en het sanitair. De beheerders hoeven nooit uit de struiken afval te plukken of midden in de nacht lallende mensen te sommeren. De gasten houden zich aan het gescheiden inzamelen van afval.
Want De Rietkraag is een duurzame camping. Het kent geen wasmachines, maar wel een centrifuge. Zonnecollectoren maken het water warm. Houtkachels worden gestookt met snoeihout. Water wordt bespaard. Het paar gebruikt ecologische schoonmaakmiddelen en natuurvriendelijk papier. ’Zonnecollectorlampjes’ branden op het terrein. Het afvalwater van douches en wc’s gaat gezuiverd de grond in. Snel: „Dat systeem betaalt zich terug, want wij betalen geen verontreinigingslasten”.
170618 jul 09