Binnenland

„Amerikaanse drugspolitie lokte xtc-smokkel uit”

De Amerikaanse drugspolitie DEA heeft in 2001 de smokkel van tienduizenden xtc-pillen van Nederland naar de Verenigde Staten uitgelokt.

ANP
24 January 2003 23:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Dat zei advocate M. Goris vrijdag bij de rechtbank in Haarlem in het proces tegen de 38-jarige R. L. uit Amsterdam.

L. wordt ervan beschuldigd dat hij betrokken is geweest bij smokkel van xtc naar de Verenigde Staten. Bovendien zou hij cocaïne hebben gesmokkeld in cateringtrolleys via Schiphol en via bloemzendingen vanuit Colombia. De bende kreeg daarbij hulp van luchtvrachtmedewerkers op Schiphol.

Advocate Goris meent dat er genoeg aanwijzingen zijn dat er in de VS een geheim onderzoek tegen L. liep. De DEA zou zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan uitlokking. „In Amerika is zo’n opsporingsmethode niet ongebruikelijk”, aldus Goris. De raadsvrouw vond dat het openbaar ministerie om deze reden niet ontvankelijk moet worden verklaard.

Officier van justitie M. Vos ontkent echter dat er in de Verenigde Staten een geheim onderzoek tegen de Amsterdammer heeft gelopen. Volgens hem is er van een opzetje met de Amerikanen geen sprake. Vos: „De verdediging zit voortdurend te vissen in een vijver met glashelder water.” De advocate spreekt daarentegen van „troebel water.”

De openbaar aanklager eiste veertien jaar celstraf tegen L. Volgens hem is de Amsterdammer sinds 1999 de belangrijkste animator geweest van vier verschillende drugslijnen. De verdachte heeft dat ontkend.

Een speciaal politieteam begon in 1998 een onderzoek nadat er opvallend veel cateringtrolleys uit vliegtuigen met grof geweld waren opengebroken. Uit onderzoek bleek dat op die manier cocaïne werd gesmokkeld. Volgens justitie kwam in totaal ruim 2000 kilo cocaïne in ruim zestig trolleys Nederland binnen. De politie onderschepte ruim 160 kilo ter waarde van 4 miljoen euro.

L. kwam als verdachte in beeld toen de Surinaamse politie in de zomer van 1999 de woning van zijn moeder in Paramaribo binnenviel. Daarbij werden twee trolleys met drugs gevonden. Begin vorig jaar is de bende opgerold. Er werden meer dan vijftig arrestaties verricht, behalve in Nederland ook in Duitsland, de VS, België, Mexico, Suriname en op de Nederlandse Antillen. De afgelopen twee weken stonden in totaal zestien verdachten terecht.

De rechtbank doet op 10 februari uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer