Aantal politievrijwilligers daalt gestaag
RIJSWIJK (ANP) – Het aantal politievrijwilligers in Nederland is de afgelopen 25 jaar aanzienlijk teruggelopen. De korpsen moeten het nu doen met in totaal 1700 vrijwilligers in het land, terwijl dat er 25 jaar geleden nog zesduizend waren.
Dat bevestigt Marjan van Hanrat van de Raad van Hoofdcommissarissen naar aanleiding van berichtgeving daarover in GPD–kranten. De zogeheten expertgroep politievrijwilligers is met de minister in overleg om te kijken hoe deze daling kan worden gestopt. Gedacht wordt aan een verkorte opleiding. De politie zou graag vijfduizend vrijwilligers hebben, aldus de expertgroep.De politie kent ook zogeheten volentairs, maar die hebben minder bevoegdheden en dragen zelfs ook geen politie–uniform. Zij werken vooral op het bureau om daar politiemensen te assisteren met de administratie of bij de balie. „Er staat geen campagne voor het werven van politievrijwilligers op stapel. We willen eerst in overleg met de minister kijken wat we kunnen doen. Daarbij wordt ook gedacht aan het verkorten van de opleiding”, vertelt Van Hanrat.
Volgens Ernest Vermathen, lid van de expertgroep namens politiekorps Limburg–Noord, vormt de lengte van de opleiding een probleem om mensen aan te trekken. Die opleiding duurt nu drie jaar, maar ze zijn dan wel volwaardig politieagent. „In de praktijk blijkt het niet nodig om de opleiding helemaal te volgen. Een aantal modulen kan best worden gemist”, aldus Vermathen in de GPD–kranten.
De expertgroep stelt een nieuwe opzet voor, waarin wel de standaardmodules als evenementen, verkeer, toezicht houden en publiek terrein worden gevolgd. Specialistische takken als milieuhandhaving mogen ze dan laten vallen. Wel wordt gedacht aan extra gerichte modules. Korpsen kunnen dan zelf kiezen op welke terreinen ze hun vrijwilligers inzetten.