Werven langs Utrechtse grachten in zeer slechte staat
De karakteristieke werven langs de Utrechtse grachten zijn in zeer slechte staat. Zonder ingrijpen zullen de werven over tien jaar waarschijnlijk ernstig verzakt zijn.
Dat heeft wethouder De Bondt van de gemeente Utrecht vrijdag gezegd. Hij sprak van een acuut probleem.De gemeente trekt 35,6 miljoen euro uit voor een grondige opknapbeurt van met name de funderingen van de zogeheten walmuren en kluismuren.
De grenenhouten paalfundering van werven en muren langs alle grachten is in veel gevallen verrot. De oorzaak daarvan is een bacterie in het water en een schimmel die door een lage grondwaterstand het hout aantast.
Utrecht is een van de weinige steden met grenen palen als fundering. Meestal werd er gebruikgemaakt van vurenhout, dat sterker is, aldus Frank van der Vaart, gemeentelijk vakgroepbeheerder civiele constructies. Daarnaast zorgt de druk van wortels van grote bomen aan de grachten voor scheuren in de muren.
De gemeente gaat de fundering vervangen door een staal- en betonconstructie.
De komende twee jaar wordt er bovendien onderzoek gedaan naar het aantal bomen dat moet worden gekapt.
In 2010 hoopt de gemeente te beginnen met de restauratie, die vijf tot zes jaar moet duren.
De schade levert voor de huizen aan de grachten geen concreet gevaar op, omdat die hun eigen fundering hebben. Wel kunnen verzakkingen van het wegdek voorkomen. Ook lopen sommige werfkelders gevaar om in te storten en hebben de walmuren langs het water een levensduur van nog maximaal tien jaar.
De slechte toestand van de werven werd in 2007 ontdekt tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een lage walmuur aan de Oudegracht. De fundering op die locatie bleek volledig te zijn bezweken.
Verder onderzoek wees uit dat 70 procent van de werffundering en 76 procent van het metselwerk niet voldoende stevig is.