Binnenland

Screening darmkanker spaart levens en kosten

Het is zinvol om een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te voeren voor mensen tussen de 50 en 75 jaar. Het onderzoek spaart levens en leidt, zelfs bij eenmalige deelname, al tot een besparing van 220 miljoen euro aan ziektekosten vergeleken bij niet-screenen.

Wetenschapsredactie
9 July 2009 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 08:18

Dat stelt biomedicus dr. Leo van Rossum op grond van onderzoek waarop hij donderdag promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.Zijn studie vormt een onderdeel van landelijke verkennende onderzoeken in diverse universitaire medische centra naar het nut van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. De Gezondheidsraad brengt na de zomer advies uit over eventuele invoering van het bevolkingsonderzoek.

Van Rossum vergeleek twee soorten ontlastingtests die voor het blote oog onzichtbaar bloed kunnen opsporen, een zogeheten guaiac-test (g-test) en een immunochemische test (i-test).

De i-test bleek op alle fronten beter. Mensen hoeven maar één dag ontlasting op te vangen in plaats van drie dagen lang met de g-test. „Met de i-test worden meer dan drie keer zo veel mensen opgespoord met darmkanker of poliepen dan met de g-test. Dat komt doordat meer mensen meedoen en de i-test ook een stuk gevoeliger is voor detectie van bloedverlies. Bovendien spoort de i-test darmkanker veel vaker in een vroeger stadium op dan de g-test. Daardoor neemt de kans op genezing enorm toe en blijft veel mensen een darmoperatie bespaard.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer