Poortvliet Museum geopend
De route is simpel: vanaf de pont gewoon op de kabouters af. Die staan boven in het raam enthousiast naar de bezoeker te wuiven. Eronder prijkt de karakteristieke signatuur van de meester op de gevel. Dat kan niet missen. Vandaag is het Rien Poortvliet Museum Korendijk geopend.
„Natuur, cultuur en educatie zijn de drie dragende elementen van Tiengemeten”, zegt Daan den Ouden, voorzitter van de stichting die het nieuwe museum beheert. „Deze combinatie zou Rien Poortvliet zeker hebben aangesproken.”De boeken van de in 1995 overleden schilder en tekenaar Rien Poortvliet zijn in veel huishoudens te vinden. De tekeningen waarmee hij feilloos alledaagse taferelen zoals het boerenleven van vroeger wist te leggen zijn nog altijd erg geliefd. Maar ook z’n kabouterboeken werden tot ver over de landsgrens bekend.
De collectie olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen heeft lange tijd opgeslagen gelegen nadat de vorige locatie van het museum in Middelharnis de deuren eind 2006 noodgedwongen moest sluiten. Met maar liefst veertien gegadigden was er interesse genoeg om het museum voort te zetten.
Korendijk zag de unieke kans om met het museum niet alleen de gemeente op de kaart te zetten, maar ook de toeristische trekkersfunctie voor het natuureiland Tiengemeten. Samen met de Vereniging Natuurmonumenten en de familie Poortvliet werden de plannen ontwikkeld en wist Korendijk het museum binnen te halen.
Het bestuur van de stichting is per 23 maart officieel benoemd. Daan den Ouden werd door Korendijk al eerder aangezocht. „Ik heb de uitdaging graag aangenomen. Vooral het bestuursmatig opzetten van een dergelijk museum trok me. Het klikt onderling goed. En ik heb iets met kunst. Er is wel eens discussie over, maar het werk van Poortvliet trekt me wel, ja. Hij heeft mooie dingen gedaan.”
De museumboerderij is door Natuurmonumenten gerestaureerd en wordt verhuurd aan de stichting. Qua grootte is het vergelijkbaar met Middelharnis. Er worden zo’n 150 werken geëxposeerd in wisselende samenstellingen, want in het archief ligt veel materiaal opgeslagen. Bestuurslid Hanneke de Smet lijst de kunstwerken met veel zorg in. „De staat van de werken is verrassend goed.”
In het museum komt een winkeltje met boeken en snuisterijen rond de tekenaar. Om het museum rendabel te laten draaien zijn zo’n 12.000 bezoekers per jaar nodig.
Bij de inrichting van het museum is dankbaar gebruikgemaakt van de expertise van Elbrig de Groot, oud-conservator van Museum Boijmans Van Beuningen. Op de bovenetage van het museum is het vooral genieten voor de jeugd met de kabouters en veel dieren. Beneden valt eindeloos te dwalen door het landleven uit vervlogen dagen. „En er is een zijvleugel. Wat daar komt blijft nog even een verrassing”, glimlacht Den Ouden geheimzinnig.