Internet wordt het domein van de straatcultuur
De straatcultuur onder jongeren breidt zich uit van de openbare ruimte naar internet. Dat stelt jongerenwerker Frank van Strijen in een nieuw boek over trends onder jongeren, dat hij vandaag in Rotterdam overhandigde aan minister Rouvoet (Jeugd en Gezin).
Via sociale netwerken zoals Hyves ontmoeten jongeren uit alle lagen van de bevolking, van verschillende etnische afkomst en uit diverse gemeenten elkaar. Zij vormen gaandeweg eigen groepen.Hun ik-cultuur verschuift naar een wij-gebeuren, aldus Van Strijen. De auteur van het boek ”Van de straat” is werkzaam bij het adviesbureau voor integraal jongerenwerk Jeugd enzo. Hij heeft zich intensief verdiept in wat zich onder jongeren afspeelt en werkte de afgelopen twee jaar aan een boek over zijn bevindingen.
Volgens Van Strijen voelen jongeren zich aan elkaar verbonden en komen zij steeds verder van de burgercultuur af te staan. Leraren merken dat zij nog maar moeilijk contact krijgen met jongeren, omdat ze elkaar niet meer begrijpen. „Over een jaar of drie wordt pas echt duidelijk wat voor gevolgen deze nieuwe straatcultuur heeft”, zei Van Strijen.
Volgens de auteur is de straatcultuur de afgelopen tien jaar enorm geëvolueerd. De groepen zitten nu complex in elkaar en hebben een gelaagdheid.
„Ze hebben een respecthiërarchie. Respect staat bijna op één lijn met eigenwaarde.”
Tien jaar geleden waren straatjongeren slechts te vinden in achterstandsbuurten van grote steden, aldus Van Strijen. „Er waren wel subculturen als gabbers en punkers, maar een straatcultuur gaat een stapje verder. In dat geval verschuift het ik van een jongere naar een wij-gevoel. Subculturen maken deel uit van de samenleving. De cultuur van de straat staat er een beetje buiten.”
Een deel van de jongeren gelooft helemaal in de groep. „Zij zijn bereid er alles voor te doen en te laten. De leden ontlenen er hun waarden en normen aan. Zelfs het grote aantal voortijdigE schoolverlaters is er deels door te verklaren. Jongeren stoppen met hun opleiding, ook al gaat het goed, omdat ze geen deel willen uitmaken van het systeem. Subculturen verdwenen als de commercie ermee aan de haal ging. De straatcultuur neemt niet in kracht af.”
De groepen worden qua samenstelling steeds diverser, zegt Van Strijen. „De scheidslijn op straat ligt tegenwoordig op het postcodegebied. Een groep uit een ander deel van de stad is niet welkom in andermans territorium. Op internet –waar jongeren niet meer opkijken naar idolen, maar waar zij zelf een ster in hun eigen wereld zijn– zijn die grenzen er niet.”