Botsende visies
Onterecht, zegt de een. Onvermijdelijk, zegt de ander. De visie van de Consumentenbond op de tariefsverhoging van orthodontisten die vandaag van kracht wordt, staat haaks op die van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Directeur Bart Combée van de Consumentenbond: „Bij de orthodontist lopen naar schatting alleen al zo’n 400.000 kinderen, dus nog exclusief volwassenen. De gemiddelde kosten voor een beugel liggen rond de 2300 euro. Voor het gros van de polissen is dat het maximum dat wordt vergoed. Nu deze tariefsverhoging doorvoeren, betekent dus een extra kostenpost van twee-driehonderd euro voor de consument. Door de verhoging nu door te voeren, kunnen consumenten zich niet meer bijverzekeren. Waarom niet tot 1 januari gewacht?Een eerdere tariefsverlaging mocht van de rechter geen doorgang vinden, omdat de NZa die beter moest onderbouwen. In plaats van zo’n onderbouwing draait de NZa die verlaging nu deels terug, maar die ingreep is evenmin onderbouwd. De NZa zegt zelf dat het kostenonderzoek dat deze tariefsverhoging moet onderbouwen nog moet beginnen. In feite herhalen ze dus hun fout, in plaats van die te herstellen, zij het dat hun besluit nu gunstig uitpakt voor orthodontisten.”
In feite herhalen ze dus hun fout, in plaats van die te herstellen, zij het dat hun besluit nu gunstig uitpakt voor orthodontisten en ongunstig voor de consument.”
Woordvoerster Silvie de Peijper van de NZa: „Wij hebben wel degelijk oog gehad voor de belangen van de consument. December vorig jaar oordeelde de rechter dat wij de tariefsverlaging die op 1 juli 2007 van kracht werd binnen een redelijke termijn moesten herzien. Dat is gebeurd.
In 2007 hebben we de stap gezet om de tarieven van orthodontisten niet te baseren op een aantal normbedragen, maar op de reële kosten en inkomsten, voor zover bekend uit onderzoeken. Volgens de rechter ging dat te snel en hebben de orthodontisten met wie we toen nog in onderhandeling waren daar terecht bezwaar tegen gemaakt.
Niets doen, was gezien de uitspraak van de rechter dan ook geen optie. Wel hebben we de korting slechts gedeeltelijk teruggedraaid. Daarmee hebben we voorkomen dat de tarieven voor de consument met 30 tot 4 procent zouden stijgen. Nu is dat 13 procent.”