Mijnbouwvergunning voor project IJsselmuiden
Het ministerie van Economische Zaken heeft de provincie Overijssel een vergunning inzake de Mijnbouwwet verstrekt.
Hiermee wordt het mogelijk in de Koekoekspolder bij IJsselmuiden naar aardwarmte te boren.De provincie wil echter dat het Rijk bijspringt om het risico te helpen dragen, bleek gisteren.
Het is de bedoeling om via aardwarmte de kassen in de polder te gaan verwarmen. Om deze aardwarmte naar boven te halen moet tot 2 kilometer diepte worden geboord.
Uit onderzoek blijkt dat er voldoende warmte in de bodem zit. Nederland heeft echter weinig ervaring met dit systeem. Per winningsput is een investering nodig van 7 miljoen euro.
De provincie wil dat bij de eerste boring de initiatiefnemers maximaal 10 procent risico lopen indien de vondst tegenvalt. Dit moet in een rijksgarantieregeling worden opgenomen.
In de bodem van de Koekoekspolder wordt voldoende warm water verwacht voor maximaal 70 procent van de benodigde warmte voor de tuinbouw in het gebied. Het water wordt opgepompt in eerst twee en later acht boorputten en via leidingen door de kassen geleid.
Voor dit project is 63 miljoen euro nodig. Provincie, de gemeente Kampen en tuinders gaan gezamenlijk betalen. Mogelijk wordt volgend jaar de eerste put geboord.
Minister Verburg (LNV) maakte eerder al bekend 13 miljoen euro te reserveren voor innovatie van energieopwekking in de glastuinbouw. De landbouwcommissie van de Tweede Kamer praat morgen over de regeling.
De Koekoekspolder bij IJsselmuiden. Klik hier voor een grotere kaart. Bron: Google Maps.