Gebakken insect tegen voedseltekort
Geen kroketten, hamburgers of frikandellen meer in het bedrijfsrestaurant van de toekomst. Nee, de pot schaft straks gebakken insecten en vleesloze bitterballen.
Ambtenaren op het ministerie van Landbouw mogen voor de rest van Nederland de weg banen. Met de aanpassing van het assortiment in de kantine op haar departement wil minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laten zien hoe het voedsel van de toekomst er volgens haar uitziet. Toverwoord: duurzaam, geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu.Over die verduurzaming van het voedsel presenteerde Verburg vanmiddag in het bedrijfsrestaurant op haar ministerie een nota. Daarin staat onder meer dat Nederland in 2015 koploper op het gebied van duurzaam voedsel moet zijn en een voorbeeld voor de hele wereld.
Verduurzaming is hard nodig, schrijft Verburg in haar nota. De komende veertig jaar groeit de wereldwijde vraag naar voedsel met meer dan 50 procent. In 2050 moet er voldoende voedsel zijn om 9 miljard monden te voeden.
Dat gaat met de huidige productiemethoden niet lukken. Zoet water bijvoorbeeld dreigt op te raken. De explosief stijgende vraag vanuit bijvoorbeeld China en India naar vlees, vis en zuivel verschraalt de aarde.
Nederland kan helpen die trend te keren, denkt de minister. Nederland heeft immers een vooraanstaande positie in de wereld op het gebied van voedsel.
Ze wil dat het dier nog meer centraal komt te staan in de veehouderij. „Stallen en bedrijfsvoering zijn om het dier heen gebouwd op een manier die de samenleving accepteert.”
Vismethoden moeten door innovatie zodanig verbeteren dat problemen als bodemberoering en bijvangst fors verminderen.
Verburg wil consumenten verleiden tot aankoop van duurzame producten door duidelijke etikettering en voorlichting over productiewijzen en gezond en veilig eten.
En door te zorgen voor voldoende aanbod. Winkels, catering en horeca moeten alle duurzaam geproduceerd voedsel gaan verkopen. Want, schrijft Verburg, „mensen zijn afhankelijk van de keuze die de aanbieder voor hen maakt.”
Door haar eigen bedrijfsrestaurant uit te roepen tot proeftuin voor duurzaam voedsel geeft ze zelf het goede voorbeeld.