„Snel geld nodig voor hbo-zorgopleidingen”
Het ministerie van Onderwijs moet zo snel mogelijk de hbo-masteropleidingen tot praktijkverpleegkundige en doktersassistent bekostigen. Een aantal hogescholen biedt die opleidingen al aan, maar omdat de overheid er niet voor betaalt, is er te weinig belangstelling.
Dat schreven Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Geestelijke Gezondheiszorg Nederland (GGZ) en de HBO-raad dinsdag in een brief aan staatssecretaris Nijs van Onderwijs.
Mensen die de masteropleidingen hebben gevolgd, zijn in staat een deel van de taken van artsen over te nemen. Hierdoor kan het tekort aan artsen worden verminderd, stellen de schrijvers van de brief.
Het gaat om de opleidingen tot praktijkverpleegkundige en doktersassistent. Die duren na het behaalde hbo-diploma en enkele jaren werkervaring nog twee jaar. Ze zijn stukken korter en veel goedkoper dan de artsenopleidingen, die al snel meer dan tien jaar duren.
Om de nieuwe beroepen waartoe deze studies opleiden een plaats in de zorg te geven, moet er in deze sector een formele taakherschikking komen. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseert de overheid deze maand in het rapport ”Taakherschikking in de gezondheidszorg” daartoe over te gaan.
De RVZ noemt in zijn rapport ook een aantal concrete voorstellen, zoals een inloopcentrum waarbij patiënten een eerste advies krijgen over de afhandeling van hun gezondheidsklachten. Juist die taken kunnen door de nieuwe zorgmedewerkers worden verricht.
Overigens heeft Nijs eerder al eens aangegeven dat als er sprake is van bekostiging van masteropleidingen, de zorgopleidingen een redelijke kans maken. Maar dan moeten ze wel aan allerlei voorwaarden voldoen. Nijs hoopt daar voor het studiejaar 2004/2005 uitsluitsel over te kunnen geven.